Подлезът на СОМАТ ще е готов през март

Фирмата, извършваща ремонта на подлез СОМАТ, е мобилизирана да работи активно днес и през следващите дни с добри метеорологични условия. Планираните дейности са извършени на 80 % и Община Бургас очаква обектът да бъде окончателно готов през месец март.

Изграден е гравитачният канал. Той води към съществуващия земен отводнителен канал, по който водата стига до Вая. Изпълнено е и самото заустване в езерото. В момента се работи по трудоемкия сондаж под ЖП линията. Чрез него водата от близкото лозовско дере ще се насочи през покрит канал отново към езерото Вая и няма да залива пътя. Нормалното отводняване на дерето няма да позволи неговото препълване и преливане както към подлеза, така и към квартала. Довършва се новото отводняване на самото шосе, което минава под ЖП линията. То вече отвежда нормално дъждовните води, тъй като не събира потоците от цялата околност.

В изпълнението на мащабния ремонт са вложени 2 милиона лева, които идват от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет. Община Бургас успя да се пребори за необходимото финансиране след години настояване, аргументирано искане и представяне на точна диагноза на проблема.

Подлез СОМАТ издържа и първия си тест. Януарските дъждове + водата от стопения сняг не успяха да наводнят съоръжението, а това се случваше назад във времето буквално при всеки валеж.