Повече пари за профилирани паралелки и стипендии през следващата година

При посещението си в Бургас министърът на образованието и науката Красимир Вълчев оцени положително модернизираната образователната инфраструктура на града като училища, университети, нови детски градини. Визитата му в черноморския град бе свързана с проведената планирана работна среща между директори на училища и детски градини от цялата област, учители, представители на РУО, специалисти и академичната общност.

Просветният министър изрази притеснение, че през следващите години недостигът на работна ръка ще нараства и ще обхване всички отрасли. За тази цел като мярка на противодействие в програмата на министерството е заложено отпускането на повече пари за стипендии за отличници и стимулиране на средното професионално образование. За следващата година в бюджета за заложени с 3 млн. лева повече за допълнително финансиране на паралелки за придобиване на професия.

Вълчев констатира, че липсата на специалисти-средношколници се задълбочава. Въпреки амбициите на всеки родител – детето му да е висшист, той е на мнение, че занапред пазарът на труда ще става все по-отворен за придобилите техническа професия в средното образование. В образователното министерство е заложено поетапно увеличаване на профилираните паралелки в училищата и същевременно повече пари от бюджета за тяхното финансиране.

„През следващата година процесът на закриване на малки училища ще намалее. Това ще стане и заради затихването на външната и вътрешната миграция, но и поради взетите от просветното ведомството мерки“ – заяви министър Вълчев на срещата в Бургас.