Пет родопски села очакват своите млади заселници

Организация „Фабрика за идеи” търси млади заселници за пет родопски села. Набирането на кандидатите се извършва в изпълнение на новаторския проект „Резиденция Баба“, който цели да свърже потенциала на безработни младежи със знанието на възрастни хора от почти обезлюдени села.

Кандидатите трябва да са на възраст до 35 години и да имат желание да станат част от позитивната социална и икономическа промяна в българското обществото. Младежите ще пребивават между 4 и 6 седмици в едно от селата: Югово, Дряново, Белица, Манастир и Джурково, които се намират в Община Лъки, Пловдивско.

По време на престоя си на село те ще се включват в ежедневното поддържане на стопанството. Младежите ще чистят в къщата, ще помагат активно в градината с поливане, плевене, прекопаване, ще се грижат за животните, ще секат дърва, ще косят и др. В някои от селата ще има нужда и от изготвяне на маркировка до някоя от историческите или природни забележителности, събиране на гъби и билки, дърводелска работа в местната църква, читалището, кметството и др.

Основната мисия на младежите е, докато помагат в селската работа, да развият конкретна своя идея заедно с хората в селото. Тази идея трябва да има дългосрочен ефект за селските райони и потенциал да привлече интерес към съответното село и/или да допринесе икономически и социално за развитието му.

След престоят си на село, младежите с най-устойчиви и иновативни идеи ще станат част от едномесечна Лаборатория за Баба-иновации, където с помощта на ментори ще могат да доразвият и в крайна сметка реализират своята идея за едно по-щастливо българско село.

Повече за проекта вижте тук.