Петко Росен и Дянко Пръвчев стават почетени бургазлии посмъртно

Със званието „Почетен гражданин на Бургас“  заради заслуги при спасяването на бургаските евреи се удостояват Петко Чорбаджиев /Петко Росен/ и д-р Дянко Пръвчев – кмет на Бургас от 1939 до 1944 година

На Никулден 2014 г. писателят Петко Георгиев Чорбаджиев, по-известен като Петко Росен, ще стане почетен бургазлия. Сред мотивите за номинацията на Петко Росен важно място заема малко известният факт, че той е участвал пряко в спасяването на бургаските евреи в мрачните години на Втората световна война. За това свидетелстват страници от „Дневници, спомени, писма“ – том от пълните събрани съчинения на писателя,  както и спомени на неговия син и граждани на Бургас от онова време.  Петко Чорбаджиев /Петко Росен/ успява да постигне успех при избавлението на евреите от Бургас и благодарение на безспорния си авторитет като честен и смел българин, общественик, творец.

Петко Росен е автор на множество публицистични статии, разкази, литературна критика, фейлетони и има изключителна роля в културния и обществения живот на Бургас. През целия си живот той остава верен на своя идеал – обществен дълг и родолюбие. През 1997 година семейството му дарява архива си от над 3 000 тома на бургаската библиотека.

На заседанието си на 28 октомври общинският съвет ще гласува удостояване със званието „Почетен гражданин на Бургас“ и на д-р Дянко Пръвчев, кмет на Бургас от 1939 до 1944 година. Освен принос  към спасяването на бургаските евреи и облекчаване на техния живот в годините на репресии, д-р Пръвчев има множество заслуги в областта на благоустрояването и културното развитие на града. Той довършва строежа на новата общинска сграда, увеличава висящите осветителни тела по централните улици, разширява ел. мрежа на Бургас, развива канализацията и електрификацията на Коджакафалийската махала. Кварталът около Старата гара се благоустроява и улиците се павират. Особено големи са заслугите му по укрепването на морския бряг, който систематически се е свличал още през тези години.