Перпетуум мобиле на модата

Всепризнато е твърдението, че всяко ново е добре забравено старо. С това се обяснява и цикличността в модните тенденции, които позволяват в определени моменти тийнейджърки да посягат към гардероба на баба си… Е, не много често, но се случва. Наближава пролет, а прочистването на раклите е разпространена традиция. Все пак – добре е да можем да направим преценка кое да приберем за следващото превъртане на модния часовник, и кое – да предадем на безвъзвратност.

А докато извършваме селекцията, да се позабавляваме с някои забравени, но интересни факти:

Например: По времето на Древния Рим никой не дръзвал да се облече в лилаво. Тази привилегия, и то регламентирана със закон, имал само императорът. Семейството му също. Историята обаче мълчи колко от членовете на императорската фамилия се възползвали от това. Днес – цвят лила свободно за всеки, който го харесва и на когото отива.

Чували сме, че да се облечеш в червено, когато знаеш, че ще се изправиш пред шефа, не е най-удачният избор. Все едно да му покажеш, че каквото и да каже, ти ще си знаеш своето. Обаче точно червен е бил платът, който преди векове се е търгувал най-масово. Най-много се харчел при индианците – те си допълвали тоалета, като завързвали червени ленти около главите си. С тях изглеждали и по-внушително! Така че, и в наше време нещо червено в гардероба никога не се явява излишно.

Дългата бяла рокля на всяка цена трябва да присъства в летния арсенал на всяка жена. И не е задължително да е сватбена. Пък… знае ли човек… Но ако сте живели по времето на Наполеон, нямало е как да минете без дълга бяла рокля. Особено ако са ви призовали в съда… Не биха ви пуснали с никаква друга дреха. А знаете ли, че през Средновековието носенето на бяла рокля е било свързано с плач и тъга. Дали пък точно заради това кралица Виктория не е решила да се облече в бяло точно на сватбения си ден?

Още нещо, което може да ви се стори забавно: сутиените датират от преди хиляди години! Може спокойно да се смята, че те са изобретение от жените на викингите, или пък амазонките… Просто защото оставените да дишат на свобода бюстове пречели в борба или битка…  В мирното днешно време функцията на този вид бельо е повече естетическа. Но къде без него?..

И накрая един съвет: Ако нямате под ръка нищо за освежаване на тоалета, като брошка, например, забодете си живо цвете… Все ще намерите нещо цъфнало. Или пък друго, стига да ви работи въображението и да си имате у дома чекмедже за разни дрънкулки, които още не сте изхвърлили. Все пак, по-добре е, отколкото да постъпите като някои едновремешни дами, които си зашивали за дрехата живи… хамелеони.