Парк „АРЕНА ОЗК“ в Бургас отвори официално врати

С красив воден спектакъл официално бе открит най-модерният плувен комплекс в страната Парк „Арена ОЗК“ – Бургас

Плувният комплекс отговаря на най-високите изисквания на Международната федерация по плувни спортове и на Европейската плувна лига. Именно тук ще се провеждат състезания от най-висок ранг по плуване, водна топка и синхронно плуване.

На церемонията присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, народни представители, общински съветници и спортни деятели.

Началото на спортния празник поставиха момичетата от отбора по синхронно плуване на Националната спортна академия с треньор Юлия Чубурова. В демонстрациите на плуване в щафета 25 метра и водно спасяване участваха Плувен клуб „Метропол“, Плувен клуб „Започни да плуваш“, Спортен клуб „Акулите“ и Клуб по водни спортове „Бургас“. Спектакълът завърши с впечатляващото изпълнение по въздушна акробатика на носителката на много национални и международни награди Станислава Иванова.

„Това е новият дом на плуването в Бургас – не само на спортистите, но и на всички граждани, които искат да плуват за здраве или да се забавляват. Това стана възможно с финансовата подкрепа на програма ДЖЕСИКА. В една съвременна обстановка с нови технологии ще имаме възможност да покрием всички изисквания за различни международни състезания. Оттук-нататък се надяваме медалите и купите в Бургас да се увеличат и очаквам новият комплекс да вдъхнови много млади хора да се занимават с плуване, защото това е един прекрасен спорт“, каза при откриването на Парк „Арена ОЗК“ – Бургас кметът Димитър Николов.

По време на церемонията членът на техническия комитет по водна топка към Европейската лига по плуване Андрей Константинов връчи на Николов почетен плакет за откриването на Парк „Арена ОЗК“. Знакът е изпратен от президент на Европейската лига по плуване Паоло Барели.

Проектът за изграждането на Парк „Арена ОЗК“ – Бургас е финансиран със средства на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013, Регионален фонд за градско развитие и Община Бургас. Главен проектант на този прекрасен комплекс е архитект професор Бойко Кадинов.

Комплексът разполага с басейн с олимпийски размери. С дълбочината си от 2 до 3 метра и дължина от 50 метра, той отговаря на изискванията на Международната федерация по плувни спортове и на Европейската плувна лига. В него може да се провеждат състезания от най-висок ранг по плуване, водна топка и синхронно плуване.

Басейнът разполага с подвижна платформа, която позволява разделяна на пространството в зависимост от необходимата дължина за провеждане на различни водни спортове. Водното пространство може да бъде разделено на 10 коридора с дължина от 50 метра за 14 човека. С помощта на платформата то може да се преобразува на 20 коридора от по 25 метра с капацитет за 7 души в коридор.

Залата разполага с много добри условия за зрителите на спортните надпревари. Тя е оборудвана с 1200 седалки. Допълнителни места са обособени за хората с увреждания. На тяхно разположение са и два асансьора за по-лесно придвижване към местата за наблюдение.

В останалата си част комплексът разполага с тенис кортове, спортно игрище с три терена, фитнес зала с най-нови уреди – Tehno Gym. На разположение на посетителите има парна баня и сауна, както и зона за отдих с възможност за занимания на открито – йога, аеробика, каланетика и футбол, танци и други занимания.