„Палячи“ – Опера в цирка- за първи път и в Несебър

Държавна опера-Стара Загора в партньорство с Община Несебър   ще  поставят Опера в цирка. Представленията ще се състоят  на 22 и  29 юли    от 21.00 часа  в  шапитото на Академичен цирк „Балкански“.  /цирковата площадка ул. Крайбрежна – до Лунапарка/.

„Палячи“ – Опера в цирка на Старозагорската опера се превърна в едно от най-ярките събития в оперна България. Спектакълът е  иновативен и
същевременно напълно в оперната традиция, смел и провокативен без да
излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно и същевременно
абсолютно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка

В главните роли са световно признатите и известни оперни звезди Калуди Калудов /на 22.07/, Георги Динев/ на 29.07/, Анна Дитри / на 22.07/, Деси Стефанова на /29.07/ и др. Операта„Палячи“ на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай, разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката на операта „Палячи“ – пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“. Спектаклите в Несебър ще дирижират  главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев /22 юли/ и Владимир Бошнаков /29 юли. Идеята за Опера в цирка е осъществена от режисьора и директор на  Старозагорската опера Огнян Драганов.

 Под купола на цирка ще бъде представена атрактивна циркова програма в изпълнение на артисти от Академичен цирк „Балкански“. Номерата са прецизно подбрани от творческия екип, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера.