Очаква се спад на руски и украински туристи през лято`2015

„За периода ноември – януари 2014 г. руските туристи в страната ни са намалели с 3,2%, или с 21 000 души по-малко. Спадът на украински туристи е още по-чувствителен – с 8,2% по-малко, в сравнение с предходен период.“ Това заяви министърът на туризма – Николина Ангелкова в Бургас днес. Целта на визитата й е да дискутира с туристическия бизнес и местната власт актуални въпроси от нейния ресор.

Министър Ангелкова сподели опасенията си, че поради спада на рублата и усложнената политическа обстановка в Русия и Украйна през последната година съществува вероятност отливът на туристи от тези страни да се задълбочи. Тя увери, че се предприемат дейности за справяне с негативните последствия от тази тенденция в сътрудничество с Министерството на външните работи. Двете министерства работят за облекчаване на визовия режим за руснаци и украинци. Към момента руснаците и украинците получават туристически визи в рамките на 6-7 дни. Целта е гражданите на двете държави да могат да получат разрешения най-много за три дни, каквато е политиката по отношение на турските посетители. Благодарение на по-кратката процедура по отношение на туристите от Турция, от ноември се забелязва повишаване на техния брой по зимните ни курорти.

Друга мярка, предприета от Министерството на туризма, предвижда уеднаквяване на режимите и административната работа на консулските отдели, както и на т.н. изнесени визови центрове. Министър Ангелкова поясни, че имат сигнали, според които в различни градове в Русия и Турция административната процедура значително се различава.

На брифинг пред журналисти в Областната управа министърът на туризма подчерта и необходимостта от привличане на нови туристи от скандинавските страни.

Кметът на община Бургас Димитър Николов увери, че на местно ниво ще бъдат предприети действия за връщане на немските туристи отново по родните курорти.