Очаква се през юни Министерски съвет да разгледа присъединяването на с. Рудник и с. Черно море към Бургас

Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) подготвя преписка с проект на решение на Министерски съвет, който след съгласуване с министерствата, ще бъде разгледан на заседание на МС през юни. Решението е свързано с присъединяването на с. Рудник и с. Черно море към  Бургас. Това заяви народният представител от ГЕРБ Иван Вълков, който отправи питане по темата до ресорния министър Лиляна Павлова и получи отговор в рамките на проведен извънреден парламентарен контрол.

„Обсъждал съм темата многократно в приемните си дни. Процедурата за с. Рудник е започнала през 2010 г. по инициатива на жителите, като е проведена подписка за присъединяване на населеното място към гр. Бургас, в която са се подписали 25 % от избирателите на с. Рудник. Искането е разгледано от Общинския съвет, подкрепено е и изпратено до областния управител. Той внася в МС мотивирано предложение за присъединяването на с. Рудник към гр. Бургас с положително становище за извършване на исканата административно-териториална промяна (АТП). МС изпраща по компетентност преписката до МРРБ за подготовка за внасяне в заседание на МС”, коментира казуса бургаският депутат.

При запознаване с преписката от страна на МРРБ обаче е установена липсата на някои документи и тя е върната на областния управител за отстраняване на нередностите и повторно изпращане за разглеждане в заседание на МС.

„В землището на с. Рудник се намира и с. Черно море, което няма собствено землище. Това се явяваше пречка за присъединяването на с. Рудник към гр. Бургас. От отговора на МРРБ става ясно, че в тази ситуация, исканата АТП би била възможна, само ако едновременно със с. Рудник към гр. Бургас се присъедини и с. Черно море”, сподели още Иван Вълков.

През юни 2014 г. в МРРБ бе получено предложение от областния управител за извършване на АТП за присъединяването на с. Рудник и с. Черно море към гр. Бургас, като продължение на процедурата, стартирала през 2010 г.

„Присъединяването на двете села към Бургас е много важно за жителите и смятам, че съвсем скоро ще има окончателно решение по темата. 60% от населението им работи и учи в Бургас. Беше проведена и подписка сред избирателите на с. Черно море и подписана от 25% от тях, както и решение на Общинския съвет от 22.04.2014 г., с което се подкрепя искането за присъединяването на с. Черно море към гр. Бургас. В преписката е приложено и становището на кмета на община Бургас, в което също се подкрепя присъединяването на с. Рудник и с. Черно море към гр. Бургас. Очакваме през юни, след заседание на МС и разглеждане на новата преписка на МРРБ жителите на двете населени места да получат положителен резултат”, коментира Иван Вълков.