От министъра на здравеопазването зависи кога Военният санаториум в Поморие ще заработи с пациенти

Необходим е лиценз, разписан от министъра на здравеопазването, разрешаващ извършването на медицински дейности и приемането на пациенти

Юридически бившият Военен санаториум в Поморие е вече официално открит и вписан в капитала на „МБПЛР-ВИТА” ЕООД, но фактически възстановяването на болницата като лечебно заведение е в пряка зависимост от Министерството на здравеопазването и затова все още не се приемат пациенти. Процедурата е обвързана  с издаване на лиценз, съгласно Закона за лечебните заведения, и сключване на договор с Националната здравноосигурителна каса. Към този момент „ВИТА” в Поморие е само едно юридическо лице, което е вписано в Търговския регистър и едва след финализиране на административните процедури ще започне да приема  пациенти.

„ВИТА” в Поморие има пълната подкрепа на Министерството на отбраната и лично на военния министър и вицепремиер на Република България Красимир Каракачанов. „Заедно с министъра на отбраната, който упражнява правата на държавата в капитала на „ВИТА”,  заставаме зад дружеството, което ще се развива занапред. Първият етап ще е свързан със стартиране на процедурите за възстановяване на материално-техническата база в този прекрасен обект на брега на морето – емблема за град Поморие. Един от най-спешните въпроси, който трябва да бъде решен, е болницата да получи необходимото разрешение от Министерството на здравеопазването.  Към момента поморийският клон би могъл да извършва дейност само по профилактика. За останалите дейности е необходимо съгласуване, тъй като изискването за придобиване на лиценз за останалите дейности е болницата да отговаря на определени критерии, като материално-техническа база, персонал, които към момента ги няма”, заяви на тържественото откриване в Поморие зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков и допълни:

„Министерството на отбраната, в лицето на военния министър, е поело ангажимент да съгласува този процес със здравното  министерство и когато критериите бъдат изпълнени, ние сме уверени, че министърът на здравеопазването не би следвало да направи отказ от издаване на лиценз”.

„От 1 юли т.г. започва подготовката на материално-техническата база и създаването на минималните условия, необходими за приемането на пациенти, но кога ще се случи това и в какъв срок, зависи от издаването на разрешително от Министерството на здравеопазването”, сподели и управителят на „ВИТА” д-р Крантев.

На официалното откриване той показа декларация, с която екипът на „ВИТА” поставя началото на „възраждането и съзиданието!”.