От ГЕРБ предлагат публичност и прозрачност на разходите на община Несебър чрез нова Наредба

Проект за Наредба за публичност и прозрачност на разходите на община Несебър входираха в Общинския съвет представители от ГЕРБ. Водачът на групата съветници Станислав Цанев е предоставил днес на администрацията изготвената документация, която да бъде включена в дневния ред на следващата сесия. Тя е входирана до председателя на ОбС-Несебър. Инициативата е на общинския лидер на партията Златко Димитров, който е развил и разработил идеята за наредбата заедно с общинските съветници. Преди близо месец те излязоха с декларация, в която за пореден път изказаха своето несъгласие с начина на провеждане на заседанията на Общинския съвет и насочиха вниманието към отчета на бюджета на община Несебър за 2014 г. Сред посочените „пера”, впечатление правят суми като 13 080 лв. за Фигури Пижо и Пенда, 4 320 лв. за Великденска кошница, 9 652 лв. за ремонт на парапети на стълби в ЦДГ с.Гюловца и др. От ГЕРБ обръщат внимание и средствата за изграждането на подземния паркинг в централната част на новия Несебър, чиято сума възлиза на близо 2 160 000лв., за 65 парко-места или 33 230лв. за едно парко-място.

„Предложената Наредба е една реалистична и конкретна стъпка за поставяне разходите на администрацията под действен и своевременен контрол, като се създаде единна база данни със свободен и безплатен достъп чрез интернет. В нея ще могат да се публикуват най-важните бюджетни разходи на общината. За да се упражнява реален граждански контрол върху властта на всички нива, е необходима такава радикална и необратима публичност и прозрачност. Иновативните мерки ще дават бърз, но дълготраен ефект и засилват обществения контрол. Създаването на база данни за разходите на администрацията на интернет страницата на Община Несебър ще позволи лесно и бързо да се търси и информация за бюджетните разходи. Всеки с достъп до интернет, ще може да направи справка за какво се харчат парите на местната общност от общинската администрация”, коментира Златко Димитров предложенията, залегнали в изготвения проект. В него детайлно е посочено по какъв начин да бъде изготвена базата данни за разходването на общинските средства, каква информация да бъде включена и по какъв начин да се извършва нейния контрол.

„Опозицията в мое лице и в лицето на ГЕРБ-Несебър, никога не е била против това да се изгражда, развива, инвестира в общината, но това не значи, че ще си затваряме очите и няма да сигнализираме обществеността, когато забележим нередности във всеки един аспект, или когато няма прозрачност в разходването на общински средства. Фондация Програма Достъп до Информация (ПДИ) всяка година провежда прочуване за прозрачността на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, които са задължени да предоставят публична информация. От сайта на ПДИ, може да се види статистика за прозрачността на общините през годините. Според нея, Община Несебър, през 2012 г. заема 272-ра позиция, като през 2015 г. вече е паднала на 443-та позиция”, категоричен е Златко Димитров.

Пълният текст на предложената Наредба за публичност и прозрачност на разходите на община Несебър е публикуван на www.zlatkodimitrov.com, където в специално създаден форум всеки гражданин може да се запознае с него, както да коментира, предлага промени или допълнения.