Откриха скейт парк в Бургас

Новият скейт парк в к-с „Изгрев“, близо до РУМ „Велека“ вече работи. Община Бургас го изгради специално за своите най-млади жители и гости, които от години карат скейтове и колелета БМХ, но все на неподходящи места, където са в конфликт с пешеходци и автомобили.

Обектът е реализиран със средства по „Интегриран проект за обновяване на значими пространства в град Бургас“, договор № BG161PO001/1.4-09/2012/019, финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007 -2013 г.

DSC_0950„Скейт паркът е изграден по модел на подобни съоръжения в Германия и Калифорния. Младежите вече го ползват активно и обещават скоро да надминат по умения скейтърите и байкърите от другите големи български градове. Много ще се гордеем с техните успехи, но се надявам да ги постигнат с възможно най-малко травми. Момчета и момичета, използвайте каски и протектори, пазете се!, каза кметът Димитър Николов, който днес се срещна със скейтбордиста Мартин Дечев и байкъра Николай Желев от клуб „Shore Invaders“. И двамата са много доволни от новата придобивка и нямат търпение да я покажат на приятелите си от страната. За тази цел и скейтбордисти, и байкъри са се заели с подготовката на големи събития с демонстрационен характер, всеки в своето направление. Съоръжението може да се ползва и от ролеристи.

Скейт паркът представлява затворена система, съставена от извивки с височина от 1.2 до 1.6 м., „spine“ трансфер, няколко „hip“ трансфера с различен ъгъл, „bump“, 7-метров извит рейл, 4-метров извит ръб с тръба, 4-метров прав рейл.

Съоръжението включва още пирамида, висока 1.2 м., състояща се от „А – frame“ трансфер и рейл, 2 трансфера с наклонени, прави ръбове + рейл, баланс, голям скок, „Bump“ трансфер, пирамида, висока 1.5 м. – с извит ръб. Кръгът се състои от няколко сета стълби (2 бр., 3 бр., 5 бр.), наклонени ръбове, рейлове, „euro gap“ и виражи.

Освен самата спортна зона, в „Изгрев“ е изпълнена реконструкция на околната алейна мрежа, облагородяване на зелени площи и доставка на парково обзавеждане.

Пространството е проектирано така, че дава възможност за бързо развитие на начинаещите и приятни моменти при карането за по-напредналите.