Откриха „Вита“ в Поморие, кметът на града спретна скандал на събитието

Сагата за Военния санаториум в Поморие приключи. Морският клон към Многопрофилна болница за продължително лечение и рехабилитация „ВИТА” ЕООД – Велинград беше официално открит с водосвет. На събитието присъстваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, д-р Любомир Крантев – управител на МБПЛР „ВИТА” – Велинград, инж. Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите в България, ген. лейт. о.р. Стоян Топалов – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, председателят на синдикалната организация на КНСБ в Министерството на отбраната и Българската армия Георги Братованов, журналисти, служители на бившия военен санаториум, кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на общинския съвет Адам Адамов, общинските съветници Никодим Стоянов и Ива Кусева и много граждани.След 1 година бюрократични процедури, лечебното заведние в черноморския град стартира новото си начало“, заяви управителят на „ВИТА“ д-р Крантев.

Поморийското лечебно заведение съществува от 1934 година, благодарение на щедрото дарение на общинските съветници от Анхиало и тяхната патриотична мисия и цели, с жест към участвалите във войните – Балканска, Междусъюзническа и Първа световна война. След 1 година, през 1935 година, Военното министерство на България изгражда първата сграда, която функционира и до днес.

С протокол на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 14.06.2017 година е възложено на управителя на „ВИТА“ да регистрира новосформирания поморийски клон в агенцията по вписванията. Съгласно закона за лечебните заведения, д-р Крантев трябва да създаде структура и организация в новата болница.

В поморийската болница ще има диагностично-консултативен и стационарен блок с три отделения: физикална и рехабилитационна медицина със 70 легла, отделение за продължително лечение на неврологични заболявания и за продължително лечение на вътрешни болести. Ще има и стопански блок, включващ административен, финансов отдел и всички необходими помощни структури за функциониране на болницата. Щатното разписание е разширено. От 74 души преди, сега служителите ще бъдат 98. Новият щат е перспективен за 3 години напред“, информира д-р Крантев.

До този момент постъпилите заявления за работа в поморийския клон на „ВИТА“ са 115, от които 74 са на бившите служители. Митът, че те няма да бъдат преназначени, е развенчан.

Според експерти, за развитието на лечебното заведение и превръщането му в конкурентноспособно, с покриване на европейските стандарти, са необходими 5 милиона лева. За клона в Поморие министерството на отбраната още през февруари преведе 1 милион лева към сметката на „ВИТА“ – за ремонти, обучения и закупуване на апаратура, които вече са се увеличили от лихвата. Активите на „ВИТА“ ЕООД – Велинград са 100% държавна собственост и в забранителния списък за приватизация, а принципал на дружеството е министерството на отбраната.

Функционирането на болницата в Поморие като лечебно заведение, обаче, ще започне едва след последната законова процедура – издаден лиценз от министерството на здравеопазването. Без това разрешително с подписа на здравния министър, „ВИТА“ в Поморие не може да заработи като болница.

Ескпозето на д-р Крантев, за предстоящите действия по програмата за възраждане на поморийското лечебно заведение, беше арогантно прекъснато с махленско провикване на кмета на община Поморие Иван Алексиев. Той обвини управителя на „ВИТА“ д-р Крантев и гостите на тържественото откриване (включително от военното министерство), че са се натрапили в Поморие и реализират някаква схема.

Шест месеца къде бяхте… И сте седнали тук като сайбии и собственици… Какви собственици сте вий на този имот… Прекалявам, защото ви развалям схемата, на всички вас…“, изкрещя Иван Алексиев.

Помолен учтиво от зам.-военния министър Анатолий Величков да запази добрия тон, поморийският кмет продължи да досажда: „Вие се дръжте прилично. Не стига, че се натрапихте, ами тук шест месеца ни правихте на маймуни, всички. И сега идвате и се правите на спасители. Какви спасители сте вие…“.

Нападките на поморийския кмет бяха адресирани към управителя на „ВИТА“ д-р Крантев, зам-.министъра на военното ведомство Анатолий Величков, председателя на военноинвалидите и военнопострадалите в България инж. Петър Велчев, председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ген. лейт. о.р. Стоян Топалов и председателя на саиндикалната организация на КНСБ в министерството на отбраната и Българската армия Георги Братованов.

Възмутителното поведение на поморийския кмет Иван Алексиев предизвика деликатната намеса на зам.-министъра на отбраната Анатолий Величков. Той го помоли да изслуша програмата на д-р Крантев, от което се подразбра, че при липса на интерс, всеки може да напусне залата.

Алексиев освободи от присъствието си ръководството на „ВИТА“, официалните гости, журналистите и поморийската общественост.

Възмутително е. Не съм тук в ролята на сайбия, седнал диван чапраз пред хората. Мисля, че е редно да продължим и благодаря на кмета за неговото решение (да напусне залата – бел. ред.). Дойдох с разбирането, че проблемите на болницата, бившия Военен санаториум в Поморие, са проблеми не само на военното министерство, но и на обществеността в този град и на хората, които са работили тук дълги години. Смятам, че това е обща казуа.“, заяви  Анатолий Величков.

Агресивното отношение на поморийския кмет на ГЕРБ може да се обясни с неудовлетвореност от решението на Министерски съвет с премиер Бойко Борисов – активите на Военния санаториум в Поморие да бъдат извадени от ВМА и апортирани във „ВИТА“ – Велинград. Желанието на Иван Алексиев беше лечебното заведение, представляващо сгради и терен от близо 12 декара на черноморския бряг, да станат общинска собственоност. Известно е, че от публична общинска собственост, с решение на Общински съвет – Поморие, имотът лесно може да се преобразува в частна общинска собственост, а след това да бъде продаден. А Община Поморие е специалист по продажбите на общинско недвижимо имущество. Кметът на Поморие дори обжалва пред Върховния административен съд решението на МС, но ВАС прие жалбата за недопустима и отказа започването на съдебно производство.