Откриват Пътен възел ЮГ

На 29 юни в Бургас официално ще бъде открит Пътен възел Юг. Лентата ще пререже премиерът Бойко Борисов, на церемонията ще присъства и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Още през това лято новата детелина ще облекчи автомобилния трафик в града и ще намали задръстванията на ключвото за Бургас кръстовище.


Изграждането на новия пътен възел в Бургас струва на държавата  4, 184 млн. евро без ДДС, осигурени от правителството чрез заем от Европейската инвестиционна банка. Преди месец бе осигурено и допълнително финансиране от 30 000 лева за озеленяване.

 

Проектът бе реализиран по програма „Транзитни пътища V”. Главен изпълнител е  варненската строителна фирма „Хидрострой”, а строителният надзор, който е на стойност 148 хил. лв. без ДДС,  бе възложен на  „Пътинвестинженеринг“.

 

Изграждането на Детелината започна на 16 януари 2011 г. Изпълнението на проекта беше планирано в два етапа. На 13 юни 2011 г. бе финализиран първият етап –  кръгово кръстовище, което още през лятото на миналата година значително облекчи трафика към к-с „Меден Рудник” и към курортите на юг от Бургас. След края на активния туристически сезон 2011,  строителните дейности продължиха с изграждането на надлеза в посока север – юг. 

 

Първият проект за изграждането на пътния възел датира от 1988 г. Още тогава се е осъзнавала необходимостта от съоръжение, което да поеме все по-нарастващия транзитен трафик през Бургас и да отговори на потребностите на увеличаващото се население в града. През кръстовището Бургас- Созопол-Средец целогодишно преминават автомобилите на 80-хилядния комплекс „Меден Рудник”. Трафикът се натоварва допълнително от преминаващите международни транспортни коридори към Турция и Гърци, а през лятото и от туристи, избрали най-южните курорти за своята ваканция.