Откриват паметника на Калата на 18 юли

Бургазлии дариха близо 20 000 лева за изработката на пластиката

Скулптурата на Георги Калоянчев – „царя на сатирата“ ще бъде официално открита на 18 юли  /събота/ от 20.00 часа до Летния театър. Специални гости на церемонията ще бъдат съпругата на Калоянчев – Валя, както и синовете му Ивайло  и  Явор. Поканени са най-близките сподвижници на Калоянчев – актьорите Никола Анастасов и Славчо Пеев,  театралната половинка на Калата – Стоянка Мутафова. Сред поканените е и председателят на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев.

Успоредно с откриването на паметника бургазлии и гости на града ще могат да разгледат откритата експозиция „Георги Калончев бушува яростен и безпощаден като седмото изкуство“. Фотоизложбата съдържа богат снимков материал, документи, отзиви, рецензии от филмовото и сценично творчество на актьора. Материалите са предоставени от Съюза на артистите в България и ще бъдат позиционирани в парковата алея до Летния театър.

Скулптурата на Калоянчев ще бъде открита  с вълнуващ спектакъл по режисура на директора на ДТ „Адриана Будевска“ – Борислав Чакринов.  Веднага след това присъстващите ще се насладят на любимата постановка „Г-н Ганьо Балкански“ – от 21.00 часа в Летния театър. Спектакълът  е адаптиран от Георги Данаилов, а текстът е специално написан за Георги Калоянчев. В главната роля ще видим сина му Ивайло Калоянчев. Входът е свободен!