Отбелязаха националната седмица на четенето в Несебър

Ученици от СУ”Любен Каравелов” – Несебър се включиха в Националната седмица на четенето. Инициативата е на Министерство на образованието и науката и се провежда в изпълнение на Плана за действие към Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020).

В седмицата са включени разнообразни игри, състезания, представяне на книги, както и национален маратон на четенето. 

За първи път Институтът по български език към БАН е разработил игрова надпревара за особеностите на българския език за учениците от V, VI и VII клас. Участието е на доброволен принцип.

„Книгата за книгите“  – от понеделник 22.10.18 г. до петък 26.10.18 г. учениците от петите класове ще попълват в нея данни за любимата си книга или за книгата, която четат в момента. След това тя ще бъде предадена в библиотеката към училището, където да се съхранява  до следващата Национална седмица на четенето, когато те отново ще могат да попълнят данни за новите книги, които са прочели.

На 24.10.18 г. се проведе щафетно четене на приказки с учениците от 5.в клас с класен ръководител Таня Кехайова , на което присъстваха и много родители. Петокласниците  разговаряха за ползата и нуждата от четенето, за ролята на приказките и за необятния приказен свят. Приказките, които прочетоха пред своите родители бяха: „Врабчето и лисицата“, „Чудният пръстен“ и „Много научил“. След четенето, учениците обобщиха, че видовете приказки са : за животни,вълшебни и битови.

Преди щафетното четене, всички от класа се включиха и в инициативата на Институтът по български език към БАН. Под формата на  игрова надпревара за особеностите на българския език , учениците от V в клас решиха предвидения за тяхната възраст тест в часа по ИТ със съдействието на г-жа Таня Георгиева.

Във всички пети класове  на 24.10.18г. ученици четоха съчинения на тема „ Среща с герой от любима книга“. Най-добрите от тях ще бъдат написани и в „Книгата за книгите“. 

В навечерието на инициативата „Национална седмица на четенето“, на 20.10.2018 г. в библиотеката при  НЧ“Яна Лъскова-1905“ в стария  Несебър  се проведе събитието „В търсене на ключа за „Тайната градина“.

Библиотекарят – Снежина Маркова  сътвори  за своите малки читатели  вълшебна библиотечна карта.

Смелите откриватели се впуснаха в невероятни приключения из приказните лабиринти на библиотеката, решаваха загадки, дешифрираха кодове, издирваха скрити части от вълшебната карта и търсеха един загадъчен, стар ключ, отключващ вратата на „Тайната градина“.

 Това е един нестандартен подход и интересен начин да накараме най-малките да четат и да се забавляват в света на книгите.