Оригинални арт проекти смайваха на конкурса за изработка на мартеници в Несебър

За четвърта поредна година Община Несебър връчи грамоти на най-сръчните и най-добре представилите се участници в  конкурса за в изработка на мартеници. Събитието се състоя в читалище „Яна Лъскова“ точно на 1 март, когато отбелязваме уникалния български празник Баба Марта. Културната проява е по линия на инициативата „Да съхраним изконните български традиции“, като тази година участниците бяха повече от предходната година и бяха направили смайващи произведения на изкуството – и като замисъл и послание, и като изработка.

Сред уникалните творения в изложбата, пред които се снимаха не един и двама посетители,  бе Баба Марта в човешки ръст седнала кротко пред макет на къща с двор, изработен изцяло от естествени материали в духа на българските традиции. Композицията включваше едни от най-често срещаните фолклорни елементи, характерни за българите от старо време – възрожденска къща, пътечка от камъни към входа й, кладенец с ведро, ръчно тъканите пъстри черги, овчици, пасящи в двора  и наслаждаващи се на идилията Пижо и Пенда, люлеещи се на дървена люлка, непосредствено до която стои и българският трибагреник. Оригиналното произведение на изкуството е дело на членовете от Сдружението на занаятчиите и творците в община Несебър и красеше няколко дни по-рано двора на Демонстрационния център на занаятите в новата част на града.

Сред уникалните композиции бе и тази на сръчните майстори от с. Баня, които за втора поредна година смайват не само с прецизност на изработката, но и с идейни проекти. Тази година творбата  им съдържа освен мартеници под формата на цветя, калинки,  Пижо и Пенда и какво ли още не, но и елементи, характерни за родното им място – сградата на кметството и селската чешма.

Мартеници във формата на октопод, разположени сред „синьо море“ – препратка към морския характер на региона, е другият проект, който спираше погледа сред множеството бели и червени изкусно изработени творби.

Сред изработените от сръчни и изобретателни майстори мартенички и мартенски арт инсталации имаше още гъсеница, терлички, цветя, щъркели, черешки, петел, селски дворове с различни домашни животни, калинки, гъбки, изобилие от гривни за ръце, дървета, обвити в бяла и червена прежда, обичаните от всички Пижо и Пенда във всякакви размери и дори с глави от тикви или от орех.

Златин Чаушев, началник-отдел на „Несебър – Световно наследство“, малко преди да връчи грамоти за най-атрактивните и естетически мартеници, поздрави от името на кмета Николай Димитров всички участници, които са вложили сърце и душа в изработването изящните и красиви творби, съхраняващи и показващи най-силно българщината чрез високо художествено майсторство.

Грамоти получиха пенсионерските клубове в градовете Обзор и Свети Влас, Несебър – нова част, и селата Равда, Гюльовца, Оризаре, Тънково, Кошарица, к.к. „Слънчев бряг”, НЧ „Г. С. Раковски 2013” – с. Раковсково, Центърът за обществена подкрепа, Демократичен съюз на жените – град Несебър, Сдружението на занаятчиите и творците в община Несебър,  НЧ „Изгрев – 1927“ – Обзор, НЧ „Пробуда-1938“ -Свети Влас, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ –  Гюльовца, ОДК – Несебър, както и жителите на с. Приселци, с. Баня и с. Паницово.

Жест на внимание и благодарност към проявеното творчество от жителите на общината бе богатата фолклорна програма, поднесена от Група за изворен фолклор „Вардарка“ – с. Равда и Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър.