Оперетна премиера закрива празниците „Емил Чакъров“

Оперетната премиера на Йохан Щраус-син „Виенска кръв“ ще закрие Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ тази вечер /5 септември/ от 20.00 часа на сцената на Летния театър. На последното представление за тазгодишния оперен фестивал ще бъде връчена и ежегодната статуетка „Емил Чакъров“, която се присъжда на именит български диригент.

Името на тазгодишния носител на престижната награда, посветена на маестро Чакъров е вече ясно. Това е проф. д-р Димитър Момчилов.

Забележителна е неговата професионална и творческа биография:

Проф. Момчилов е роден в Бургас. Той е завършил Държавната Музикална Академия и майсторски клас при проф. Георги Тодоров. Следва едногодишна специализация в Московската консерватория „П. И. Чайковски“ при проф. Павел И. Чомаков.

От 2008 до 2016 г. е ректор на НМА „Проф. П. Владигеров“.

Лауреат е на VІ Общобългарско състезание за певци и инструменталисти /1974 г./ – І награда и златен медал.

Проф. Димитър Момчилов е изнасял много самостоятелни солови рецитали. Бил е солист на различни симфонични, камерни и духови оркестри. Провеждал е майсторски класове в България, Македония, Холандия.

Член на жури на много наши и международни конкурси:

  • Организатор и председател на журито на ІІІ академичен конкурс за медни духови и ударни инструменти – ноември 2003 г.
  • Председател на журито на ІІІ, ІV, V и VІ Международен конкурс за най-добро изпълнение на немска и австрийска музика – 2001, 2003, 2005, и 2007 г. в Бургас.
  • Организатор и председател на журито на Академичен тромбонов конкурс в памет на Симеон Попов – 7-14.03.2005 г.
  • Член на жури на НК „Светослав Обретенов“ – гр. Провадия, 2004 г.
  • Член на жури на Международния конкурс за млади музиканти „Охридски бисери“ – юни 2005 г., Охрид – Р. Македония.

Автор е на учебни пособия за тромбон. Негови студенти са лауреати на наши и международни конкурси, водачи на тромбоновите групи в различни оркестри, а също и преподаватели по тромбон и туба в музикалните училища в страната и чужбина.