Общи превантивни мерки срещу коронавируса в Бургаска област

Областният щаб за ограничаване разпространението на коронавирус заседава днес. Целта на срещата бе да се унифицират общи превантивни мерки на територията на всички 13 общини в област Бургас. 24-часов здравен контрол се осъществява на всички гранични пунктове. За всеки влизащ в България от епидемиологична зона, граничните власти и лекарите по места подават незабавно информация към Регионалните здравни инспекции. Те от своя страна информират личния лекар на всяко от лицата. Това осигурява възможност за пълен контрол от страна на здравните власти.

Към настоящия момент област Бургас разполага с 87 легла за инфекциозни заболявания, съответно в общините Бургас, Средец и Айтос.

По мнение на експертите в щаба превантивните мерки, които страната ни взима са едни от най-строгите прилагани до момента. Въпреки това най-голяма превенция е свързана с поведението на всеки един човек. Медиците призовават за високо ниво на хигиена и избягване на масови мероприятия, преустановяване на пътуванията към епидемиологични зони, засилване на имунологичната защита, консултиранe с личните лекари.