Община Несебър проверява случай на накърнени дюни

Пясъчните дюни са изключителна държавна собственост

 

Подходите са преградени, отпадъците се почистват

Комисия от Община Несебър е започнала проверка за накърнени пясъчни дюни в западните покрайнини на ж.к. “Черно море”. Проверката е образувана вследствие журналистическо запитване за изгребване на пясък от дюни и изхвърляне на мястото на строителни отпадъци. Работата се извършва съвместно с полицията и прокуратурата, където вече има образувана преписка за проверка. До момента е констатирано заравняване и евентуално изгребване на количества пясък на няколко места върху територия от общо 50-60 дка. Направен е снимков материал на засегнатата площ. Отделно от това е констатирано и изхвърляне на строителни отпадъци върху терена. В близост има множество строителни обекти, но за момента не е установен евентуалният извършител.

 

Общината реагира своевременно на всякакви сигнали за екологични престъпления и такива нарушаващи околната среда. Съставяни са множество актове на фирми и лица, които не изхвърлят отпадъците си на регламентираните за това сметища, а своеволно на непозволени места. За съжаление, според нормативната законодателна уредба, глобите явно не са достатъчно високи, а нарушителите често обжалват в съда и успяват да съборят санкциите на общината. Така те на практика стават неуязвими. Основният проблем е, че нарушителите действат предимно през нощта, в малките часове на денонощието, когато няма как да бъдат заловени на местопроизшествието. Престъпленията се извършват с цел спестяване на такси от изхвърлянето на отпадъците на сметищата. Общинските служители извършват периодични проверки, но това не е достатъчно за ефективна превенция. Разчита се на сигнали на граждани, които за съжаление не се подават в общината или в други институции, които могат да реагират своевременно и евентуално да хванат виновниците. Недоумение буди, че сигнал за конкретния случай не е подаван в община Несебър, но е подаден в определени медии, които да търсят отговорност от общината.

 

Засегнатите дюни край Несебър са изключителна държавна собственост. Според кадастралната карта те се водят под юрисдикцията на Министерството на земеделието и горите. Това лесно може да се провери по документи. Отговорността за контрол и опазване на тези природни богатства е приоритет на съответните държавни институции. Общината може да оказва спомагаща дейност, която тя неотменно прави. Вече е започнало почистването на изхвърлените строителни отпадъци от страна и за сметка на община Несебър. Лично кметът Николай Димитров веднага разпореди разполагането на тежки подвижни бетонни прегради по подходите на черните пътища в района, с цел препятстване на достъпа на МПС до пясъчните дюни и бъдещи деформации на ландшафта им от тежка техника.