Община Несебър посреща новата учебна година с модерни и екологични отоплителни инсталации в детските градини

Почти всички учебни заведения на територията на Община Несебър вече са с обновени фасади и отговарят на най-новите изисквания за енергийна ефективност. Това стана ясно на официално събитие по повод приключване на строително-монтажните дейности   по проект на Община Несебър.

Специални гости на събитието бяха министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова, г-н Бьорн Оли, старши съветник към Норвежката дирекция за водни ресурси и енегия (NVE), кметът на Община Несебър – Николай Димитров.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Община Несебър води една последователна политика, насочена към израстването на младото поколение. Доказателство за това са всички учебни заведения, които ние модернизирахме и разширихме. Проектът по програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ ни позволи да поставим фотоволтаици и да въведем нови пилетни системи за отопление за да могат нашите деца да се възпитават и учат в едни модерни условия“, каза Николай Димитров на официалната церемония в ОДЗ „Яна Лъскова“ – гр. Несебър.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„След изпълнението на мерки за енергийна ефективност и въвеждане на възобновяема енергия за отопление ще се реализират икономии от разходите за енергийни ресурси. По този начин спестеният финансов ресурс ще бъде насочен към други важни за общините дейности.“ – това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на церемонията.

Благодарение на проекта бяха изградени инсталации за подготовка на битова гореща вода с плоски слънчеви колектори в 7 обекта на територията на община Несебър в т.ч. ОДЗ „Калина Малина“ – гр. Несебър, ОДЗ „Делфинче“ – гр. Свети Влас, ОДЗ „Мечо Пух“ – с. Равда, ОДЗ „Яна Лъскова“ – гр. Несебър, ОДЗ „Обзорче“ – гр. Обзор, ЦДГ „Радост“ – с. Оризаре и ЦДГ „Детски свят“ – с. Кошарица. Всички сгради, предмет на проекта са били санирани изцяло по друга европейска програма,реализирана от община Несебър.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Това е поредната инициатива с европейски средства, която се реализира в Община Несебър. В резултат на осъществените дейности се очаква да се подобрят условията за качествен образователен процес на 909 души, 797 от които деца и 112 души персонал, както и повишаване на енергийната ефективност на образователната инфраструктура.

Проектът „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност за 7 обекта на територията на Община Несебър по Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ е на стойност 638 427 лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014.