Община Бургас превръща калните коловози на „Меден рудник“ в нови улици

След като миналата година Община Бургас приключи със строителството на основната пътна артерия в районния център на „Меден рудник“ – булевард „Александър Георгиев Коджакафалията“, дълъг около два километра, в програмата за 2017-та е заложено проектирането и изграждането на няколко нови обслужващи улици и паркинг в тази зона.

Изготвен е работен проект за улица, която да минава край блокове 526, 510, 513, 600 и 601. В момента до изброените жилищни сгради се стига по кални коловози. След като приключи необходимата реконструкция на канализацията в този обхват, за да се осигури отводняване на новата улица и прилежащите пространства, ще се премине във фаза на изпълнение. Реалната работа с подготовка и разчистване на терена ще стартира до края на март.

На финал е и проектирането на улиците пред блокове 354, 355, 356, 357, 358, 360 и др., които ще се изпълняват поетапно.

Строителството на жилищни кооперации изпревари в много голяма степен изграждането на необходимата инфраструктура в районния център на „Меден рудник“, като голяма част от техническите мрежи и съоръжения са правени „на парче“ от изпълнителите на сградите. Наследени проблеми със собствеността върху терените, предвидени за нови улици, представляваха огромна пречка за предприемане на действия по изграждането им. През последните години Община Бургас изразходи много усилия и средства, за да придобие терените, през които да мине свързващата инфраструктура. Сега тя има възможността да започне поетапно изграждане на нормални улици с всички други съпътстващи елементи – тротоари, улично осветление, места за контейнери.

Нови улици в Меден рудник