Община Бургас е в готовност да отвори детските градини

В очакване на официалното разрешение за отваряне на детските градини, тази седмица Община Бургас подготвя всичко необходимо за обезпечаването на учебния и възпитателен процес.

На първо място, за спокойствие на родителите, а и на самите служители, ще бъде изследван за коронавирусна инфекция целият персонал. Осигурени са необходимите ПиСиАр тестове за тази задача. Детските градини ще бъдат третирани с новия немски двукомпонентен нанопрепарат, който има една година антимикробно действие. Дворовете им се косят и обработват против кърлежи.

Община Бургас, съвместно с директорите, вече извърши предварително проучване кои родители са готови да пуснат децата си отново на детска градина. Положителните отговори са 48 %, така че в началото не се очаква голямо претоварване на групите.

Когато детските градини отворят, на входа им задължително ще се извършва премерване на температура. Община Бургас от няколко години налага в своя образователен модел програми за обучение навън. Сега започва топлият сезон, така че се планират много уроци и игри в дворовете на детските градини. Отделно Община Бургас очаква и ще се съобрази с препоръките на правителството и националния щаб.

Още отсега се обмислят идеи как максимално ефективно да се използват помещенията в детските градини, за да не се струпват твърде много деца на едно място. Бургас вероятно ще приложи експериментално отмяна на следобедния сън за най-големите, тъй като те и без друго го приемат като наказание. Докато те бъдат занимавани навън, освободените помещения ще бъдат използвани за оптимизиране на учебния и възпитателния процес вътре в детската градина.