Обсъждат добрите практики в гасенето на горски пожари на семинар в Созопол

Созопол ще бъде домакин на втория двудневен българо-турски информационен семинар в рамките на проект „Странджа/Йълдъз e планината  без пожари” с реф. № 2007 CB16IPO008-2013-3-017, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Турция. Партньори по проекта са Регионална дирекция по горите – Бургас, България и Горско стопанство – Къркларели, Турция.

Събитието ще се проведе на 16 и 17 октомври в хотел „Селена”.  Първият семинар, който се проведе в Бургас през юни, акцентира върху превенцията на пожарите. Темата на втория  е „Най-добрите практики за опазване на горите от пожари и техники за гасенето им“.

Програмата на първия ден включва презентации на утвърдени специалисти в областта на борбата с горските пожари. Различните собственици на горски територии ще бъдат запознати с екологията и същността на пожарите и начините на гасенето им. През втория ден е предвидено посещение на кула за видеонаблюдение в  местността „Балабана” – с. Кости, Община Царево и запознаване  с функционирането на системата за интегрално видеонаблюдение.

Проектът „Странджа/Йълдъз e планината  без пожари”  има за цел подобряване на ефективното и устойчиво използване на природните ресурси и опазване на природното и културно-историческото наследство чрез защита на Странджа Йълдъз планина от горските пожари. Реализирането му ще допринесе за подобряване на прилагането на общите отговорности и дейности за опазване на горските екосистеми в България и Турция.