Обнадеждаващи резултати за нефт и газ в блок „Силистар 1-14“

Очакванията на специалистите, които правят проучване за наличието на нефт и газ на  блок „Силистар 1-14“ в южната част на Българското Черноморие са обнадеждаващи. Проучването приключи на на 5 януари тази година.  Предстои данните да се анализират, но според мениджъра на проекта  Александър Кейз вече може да се каже, че резултатите ще са окуражаващи.

Анализът на данните ще продължи около шест месеца, за да се реши дали да се премине на следващия етап – проучвателен сондаж. Компанията проучва от 2013 г. съседен на Силистар район в Турция. Геоложките данни там са събирани през 2014 г., а през 2015 г. вече е направен проучвателен сондаж, каза Кейз. По думите му в блок „Хан Аспарух“, на север от „Силистар“, вече също има проучвателен сондаж.

Блокът „Силистар 1-14“ с площ 7000 квадратни километра – проучвания са правени на площ 5125 квадратни километра. Геоложките данни са събирани в продължение на 87 дни на дълбочина до 8-9 километра под дъното на Черно море. Учените са открили корито на древна река, текла преди 20 милиона години на дълбочина няколко километра под сегашното морско равнище. Районът е много слабо проучен.