Областният управител Вълчо Чолаков и кметът на Приморско Димитър Германов откриха пречиствателната станция за отпадни води в Китен

Областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков и кметът на Приморско Димитър Германов откриха днес модернизираната пречиствателна станция за отпадни води в Китен. 

 „Приключихме един изключително грандиозен проект за рамките и възможностите на Община Приморско, който е на стойност 22 млн. лв. Това гарантира чиста вода за 30 години напред и чисто море за всички плажуващи в Приморско. Пречиствателната станция работи денонощно и капацитета й е достатъчно голям, така че тя ще обслужва и част от Лозенец.”, заяви кметът д-р Димитър Германов на официалната церемония по откриването на станцията.

Областният управител Вълчо Чолаков окачестви съоръжението като уникално за територията на Република България: „Единственото съоръжение, което пречиства водата с толкова високо качество и това ни дава повод да бъдем горди. Уверен съм, че станцията ще работи качествено за периода, за който тя е проектирана.”

На церемонията по откриването присъстваха още директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев, директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова, кметовете на Царево Георги Лапчев, на Камено Жельо Вардунски, на Малко Търново Илиян Янчев, на Сунгурларе д-р Георги Кенов, както и зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов.

Процедурата по реновация на пречиствателната станция е започнала през 2012г., а в началото на 2017 г. е подписан договорът за финансиране. Три години по-късно пречиствателната система е въведена в експлоатация.

Проектът за ПСОВ „Китен” се финансира от Кохезионния фонд на Есвопейския съюз, от държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.” и самоучастие от община Приморско. Тя ще обслужва териториите на Приморско, Китен и част от Лозенец. Ново съоръжение включва механично, биологично и химично пречистване, денитрификация, дефосфатизация и обеззаразяване на отпадъчни води. Общият капацитет на съоръженията за пречистване възлиза на 13,491 м3/дн за 55,000 еквивалент жители за сезон.

В резултат на изпълнението на проекта е постигнато подобряване качеството на живот на населението на територията на Приморско и Китен, преодоляване на здравните рискове и предоставяне на качествените екологични услуги на гражданите.