Областният Маринов действаше като мутра с власт

На пресконференция на 15 октомври областният управител Павел Маринов обвини бургаското „Сентрал парк“ ЕООД в „упражняване на натиск върху държавните служби за лични цели“. Пресконференцията беше предизвикана от съобщение за образувано наказателно производство срещу областния управител във връзка с негов акт, променящ собствеността върху складовата база в Северната промишлена зона на Бургас,  за което „Строителство море“ вече писа. Ден след обвиненията на Павел Маринов дружеството разпространи своята официална позиция.

Позиция на „Сентрал парк” ЕООД по повод обвиненията, отправени от Областния управител на Бургас Павел Маринов

Областният управител на Бургас от БСП Павел Маринов отправи тежки персонални обвинения към лица, свързани с бургаската фирма “Сентрал парк”. Изявлението му бе по повод образувано от прокуратурата наказателно производство за престъпление от общ характер – злоупотреба с власт, с цел лично облагодетелстване или облагодетелстване на трети лица. Наказателното производство е образувано след подаден в началото на септември месец миналата година сигнал от името на Здравко Станчев и Янко Кесаровски срещу Маринов и неговите действия. Компетентните институции са работили повече от година под формата на предварителна проверка на сигнала и са събрали достатъчно факти, доказателствен материал и основания, за да бъдат достатъчно мотивирани да разпоредят наказателно производство по чл. 282, ал.2 във вр. с ал. 1 от НК. Според клаузите на българското законодателство за подобно престъпление се предвижда ефективно лишаване от свобода, или затвор до 8 години.

Освен това, със своя заповед Павел Маринов напълно неправомерно се намеси, използвайки властта дадена му от върховния суверен в частен съдебен спор, отменяйки процедура на Областна управа, проведена и завършена по всички законови изисквания и правила. Въпросната заповед бе дадена на съд от “Сентрал парк” и бе окончателно и категорично обявена на последна инстанция от ВАС за незаконна.

Това са фактите и решенията на законодателните институции в Р. България, които могат да бъдат единствен коректив в едно демократично общество. Разобличаването на Павел Маринов, като един властник, действащ извън рамките на закона, явно го е извадило извън равновесие и го кара да прави публични обвинения срещу тези, които си търсят правата в съда и прокуратурата. Клише е народната поговорка, че “Карадецът вика: Дръжте крадеца!”, но с Областния на Бургас Маринов, това е натрапчиво! Именно уличеният в незаконни и неправомерни действия нервно обвинява потърпевшите, че се “поставят над законите”.

Държим да заявим ясно и недвусмислено: Не, другарю Маринов! Не се поставяме над законите като вас, който за мандата си на областен реши да употреби властта! Ние се позоваваме и разчитаме единствено на законите, вярваме в законността и именно затова още преди повече от година предадохме на българските съд и прокуратура вашите действия и административни мерки. Хора, които се поставят над законите не се позовават и не разчитат на законодателството и неговите институции, а точно това правим ние и когато правото и истината излизат наяве, а вие сте разобличен и ще трябва да понесете последствията от своеволията си, вероятно това не ви харесва. Фактът, че ние сме сезирали законодателните органи и, че извадихме “на светло” пред очите на обществеността случая с вашата заповед, облагодетелстваща корпоративен интерес, е показателен. Многобройните ни прескомюникета и медийни изявления още от септември миналата година са доказателство за това.

Именно ние бяхме поставени под натиск от партийни структури и бяхме привиквани в партийната централа на БСП на “тайни” срещи във ваше присъствие, присъствие на депутати и бивши служители на ДС, за да бъдем принудени да не реагираме срещу действията ви в полза на частна фирма. За да се примирим и да бъдем принудени да си траем със заплахи от провеждане на репресии срещу нас от страна на държавни институции. Как се нарича това? Това обаче не ни разколеба да търсим справедливост и да не се примирим с властовия рекет срещу нас.

Единственото, което си позволихме, бе да ви предупредим съвсем непоколебимо, че ще си търсим правата по законов ред и ще действаме съвсем прозрачно. Това и направихме, но не ние, а вие се страхувате, като се оказа от прозрачност и гласност на скандала, който самия вие създадохте. Заради целия партиен и властови натиск, на който бяхме подложени, заради изнудванията и исканията от нас на пари от ваши партийни другари, заради огромните суми, с които се опитаха да ни шантажират ваши пратеници “ да забравим за проблема”, ние сме останали твърдо с убеждението, че вие действате като една престъпна мутра, облечена във власт.

Над закона очевидно се поставихте вие и това бива също доказано, но не от нас, а от тези, които са призвани да следят за спазването на законите в страната. За отправените голословни клевети и лъжи по наш адрес ще бъдете съден и ще си понесете цялата отговорност! За това, дали производствата срещу вас ще успеят да докажат и чудовищна корупция, не можем да се ангажираме, защото всичко зависи от преценката на разследващите.

Пресслужба
„Сентрал парк” ЕООД