Областна администрация Бургас подготвя проекти за минимизиране риска от наводнения

Областна администрация Бургас подготвя два проекта по новата програма за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020 насочени към превенция от наводнения. Идейните предложения отговарят на предварително обявените приоритети на областния управител Вълчо Чолаков за минимизиране на рисковете от такъв тип природни бедствия.

Първият подготвян проект е в партньорство с област Узункопрю и цели превенция от наводнения. Проектът е насочен към дребномащабни инвестиции и закупуване на специализирана техника за предотвратяване на наводнения в трансграничния регион. Експертите от двете страни на границата залагат продължителност 24 месеца и стойност около 600 000 евро. Съвместната работа по по този проект бе скрепена с подписване на споразумение от страна на каймаканина на Узункопрю Кемал Ълдъз и зам.областния управител на Бургас Владимир Крумов по време на  Партньорски форум, провел се преди дни в Одрин.

Вторият проект е за подобряване капацитета за защита на природата, устойчиво използване и управление на природните ресурси чрез общи инициативи за сътрудничество в трансграничния регион. Тук област Бургас си партнира с Главна дирекция за защита на природата и националните паркове- Истанбул. При одобрение на проекта същият ще продължи 24 месеца, а заложените средства възлизат на 400 000 евро. Проектното предложение е насочено към подобряване състоянието на езерните води на бургаското езеро „Вая“, което представлява Защитена зона по Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“. Това ще допринесе за опазване на дивите птици, природните местообитания, флора и фауна в трансграничния регион.

„Двата проекта са от изключителна важност за нас. Те са част от приоритетите на екипа ми. Вече година работим усилено за минимизиране на всички обстоятелства, които биха довели до бедствени положения, свързани с непочистените в областта реки. Средства за такива дейности не са ни отпускани, до момента бяхме на терен само с човешка сила и лека техника. Целта ни сега е да закупим специализирано оборудване, с което да постигнем желаните резултати в поддръжката на речните корита и тяхната проводимост. Спечелването на тези проекти ще бъде голяма крачка напред, за да се избегнат бъдещи наводнения.“- коментира Чолаков.