Обзор с отличия в Първото издание на Международен фестивал „Несебър без граници

Ставайки всяка сутрин повечето от нас се изправят пред дилемата „Какво да облека?“ , тръгвайки на някъде, се замисляме как да минем по най-краткия път. При всяка спънка в живота, при всяка дреболия, изпречила се на нашия път, ние се жалваме колко несправедлива към нас е съдбата, колко ни е труден животът. Хората, за които ще прочетете в тази статия не избират най-краткия път, за да стигнат до някъде – те избират възможно най-проходим път и често пъти не го намират. Ставайки всяка сутрин, някои от тях се нуждаят от помощ, за да станат от леглото. Сблъсквайки се с всяка спънка и неприятност в техния живот – те стават все по-силни, защото големия удар от живота вече им е нанесен… Това са хората в неравностойно положение, които всеки ден се борят със съдбата си и винаги излизат победители, защото именно те не се предават и продължават смело напред!
На 03.09 и 04.09 в гр. Несебър се проведе пилотно издание на Международен фестивал „Несебър без граници“, имащ за цел да покаже талантите и възможностите на хората с увреждания. Фестивалът е организиран по инициативата и с подкрепата на община Несебър, Съюза на инвалидите в България (СИБ) и Сдружение Център за рехабилитация на хора с увреждания “ Лайықты өмiр“ (гр. Караганда, Република Казахстан).
„Чудесна инициатива, имаща за цел да покаже, че няма хора с ограничени възможности и специфични възможности- те имат своите универсални възможности, особено в областта на изкуството.“ – сподели Минчо Коралски – изпълнителен директор на Агенция за хора с увреждания и председател на журито на Фестивала „Несебър без граници“. Членовете на журито бяха диригент и вокален педагог Димитър Йорданов и Пламен Любенов -победител в „България търси талант“ за 2015 година. В поздравителната си реч по случай откриването на фестивала кметът на Община Несебър, Николай Димитров, призова хотелиерите също да помислят за хората с увреждания, а също така подчерта, че общината се е заела с адаптирането на много от културните забележителности, защото един град като Несебър, който е световна ценност, трябва да бъде достъпен за всички.
Във фестивала взеха участие членове на сдружения и клубове за инвалиди от цялата Бургаска област и представители на Център за рехабилитация на хора с увреждания “ Лайықты өмiр“ от гр. Караганда(Казахстан), както и членовете на „Дружество на инвалидите – Обзор“. Освен с изявите си на сцената, представителите на Обзор, единствени се отличиха и с експозицията си на ръчно изработени уникални предмети, като особен интерес предизвика красивият гоблен на Лиляна Илчева, ушит само с една ръка. Специална грамота за участие бе връчена на Цанка Георгиева от град Караганда, две отличия получи Кирил Коев: първа награда за художествено четене и втора награда за сценично майсторство; поощрителна награда за художествено творчество бе връчена на Веселина Балева; „Трите клюкарки“ – сценката на трите артистки Веселина Баева, Сийка Андонова и Цанка Георгиева, също донесе първа награда за сценично изкуство на участниците от „Дружество на инвалидите – Обзор“.
„Животът може да се изживее по два начина : първият е все едно, че чудеса не съществуват; вторият е все едно чудесата са навсякъде. Вие решавате как да изживеете живота си!“ – каза в речта си Любов Дудченко, зам.-председател на сдружението от Казахстан