Обзор отдаде почит на Апостола на свободата

Възпоменателна церемония по повод 143-  годишнината от гибелта на  Васил Левски събра жители и гости на Обзор пред  паметника-мемориал, изграден през 2013 година.

След отслужена от свещеноиконом Йордан панихида деца от III и  IV група на ОДЗ „Обзорче“ отдадоха почит на Апостола на свободата с изпълнения на литературни творби, а ученици от ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ рецитираха прочутата творба на Ботев „Обесването на Васил Левски“. Възпоменателното събитие завърши с едноминутно мълчание и полагане на венци и цветя на паметника на най-великия българин.

На Васил Левски бе посветена и литературно-музикална композиция, представена в библиотеката на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Ученици от групата по художествено слово проследиха живота и делото на великия българин чрез стихове и драматизация, преплетени с малко известни до момента училищни и народни песни, клипове и откъс от филм.

Публиката проследи с интерес и втората част на събитието, която имаше състезателен характер. Три отбора, включващи ученици от прогимназиалния етап, премериха своите знания, умения, съобразителност и бързина в последвалото състезание.

Obzor_V_Levski (1)Трите отбора, носещи символичните цветове на българския флаг – бяло, зелено и червено преминаха през четири кръга. В първи кръг те представиха предварително изработени табла с подбрани биографични текстове, снимки и илюстрации, свързани с дейността на националния герой. Във втори кръг решаваха кръстословица.

По-емоционално преминаха трети и четвърти кръг, по време на които участниците работиха онлайн. За тях това беше изненада, но въпреки това  се справиха с отговорите на въпросите от теста и бързо подредиха пъзела, изобразяващ момент от клетвата на Васил Левски.

За положените усилия и достойното представяне учениците от трите отбора и останалите участници, участници  в програмата получиха грамоти и награди.

Obzor_V_Levski (4)Литературно-музикалната композиция и състезанието бяха подготвени от методическото обединение на учителите в хуманитарното направление –Краси Христова и Маруся Дерелиева – учители по български език и литература и Николай Горанов – учител по история и цивилизация.

Викторина, посветена на 143- годишнината от гибелта на Васил Левски се проведе с учениците от първи до четвърти клас. Отговаряйки безупречно на всичките въпроси, децата показаха, че знаят много за живота и делата Апостола на свободата.