Нов маршрут в ПП „Странджа” учи как да разпознаваме билките

В първия поход се включиха над 60 туристи

С официална церемония по стар български обичай – „Да върви като по вода”, на 26 август в с. Бръшлян бе открит още един от новоизградените интерпретативни маршрути в ПП ”Странджа”. Водата плисна директорът на ДПП „Странджа” инж. Димо Димов, който заедно със зам.-кмета на Малко Търново инж. Тонка Стоева преряза лентата и дадоха старт на първия поход по новия маршрут. Над 60 любители на природата и приятели на Странджа се включиха в похода.

„Билките в Странджа планина” е дълъг 5.5 км, може да се измине само за час и тридесет минути, а да зарадва сетивата и зареди с енергия за дълго време напред.

Многостранни са приложенията на билките, но за да бъдат те полезни, трябва да са набрани в правилното време и вложени в правилната рецепта. С всичко това запознават 10-те информационни точки, обособени по трасето на маршрута.

Във флората на ПП „Странджа” се срещат около 500 вида лечебни растения. Много от тях посетителите виждат „на живо” когато преминават по не много стръмните пътеки /денивелация 140 м/: сладка и мъжка папрат, дебрянка, дълголистна мента, хвощ, горска пищялка, незабравка, бръшлян, мащерка, вратига, бял и жълт равнец, миши уши, полска белоочица, синя чубрица, жълт кантарион, лечебен камшик, еньовче, тревист бъз, репей, коприва, синя жлъчка, мехунка, лечебна върбинка, дрян, липа, леска, кучешка роза /шипка/, смрадлика, ясен, глог и много други.

От информационните табели по маршрута става ясно, че билколечението по нашите земи е описано още през 7 в. в „Шестоднева” на Йоан Екзарх. Посетителите получават и много полезна информация – как да подсилят имунитета си, как да поддържат нивото на кръвната захар, да подобрят съня си и пр. И всичко това само чрез популярните народни рецепти за билколечение, които съпровождат туристите през целия „път на билките”.

Почти на финала на маршрута най-любопитните могат да почетат и огромната книга за билките. В нея са записани интересни факти и рецепти за голяма част от лечебните растения на Странджа. Има предложени няколко рецепти за отмора, за бистър ум, за дълголетие и красота. Кога и как се събират билки и какви са правилата в билкарството – отговорът на този въпрос е на страница трета.

При наскоро ремонтираният заслон „Двата вриса” туристите могат да се запознаят и с традиционни за района кулинарни рецепти с местни билки, както и да се научат да използват различните билки за оцветяване на тъкани и кожи.

Интерпретативният маршрут „ Билките в Странджа планина” е изграден по проект „Устойчиво управление на ПП „Странджа”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”