Нов апарат увеличава успешността на ин витро процедурите

Досега по метода ICSI в МБАЛ-Бургас са заченати 9 бебета

Звеното по асистирана репродукция към Родилното отделение на МБАЛ-Бургас разполага с нов апарат, който увеличава успеваемостта на ин витро процедурите. Това е модерен микроманипулатор, закупен с помощта на Община Бургас, чрез който се осъществява метода ICSI.

„В репродуктивната медицина съществуват два начина за оплождане на яйцеклетките в лабораторни условия. Първият  е класическо ин витро, а вторият представлява интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетка – ICSI. Той се прилага, когато броят на подвижните сперматозоиди е под нормата и се препоръчва на  двойки, при които класическото ин витро не е помогнало”, обяснява д-р Георги Николов от Звеното по асистирана репродукция.  Досега по метода ICSI в МБАЛ-Бургас  са заченати 9 бебета, като се очаква до края на годината броят на успешните бременности да се удвои.

В световен мащаб методът е въведен през 1994 г., а първото бебе, заченато при ин витро процедура, осъществена с помощта на ICSI, се ражда през февруари 1995 г. Тази техника обединява в себе си прецизни микроманипулации, чрез които един единствен жив сперматозоид се инжектира директно в централното пространство (цитоплазма) на човешка яйцеклетка. Преди това е необходимо пациентката да премине през контролирана овариална стимулация с определени медикаменти. Специалистите предупреждават, че сред факторите, които оказват влияние на успеваемостта на процедурата,  са възрастта, тютюнопушенето и  наднорменото тегло.

ICSI техниката се прилага в Звеното по асистирана репродукция на МБАЛ-Бургас от близо година. От своя страна, Звеното е единственото в Бургаска област, в което изследванията, консултациите и самите процедури се правят на място и не е необходимо на двойките да пътуват до съседни градове.  В зависимост от състоянието на пациентките, се извършват няколко вида процедури, сред които:  вътрематочна  инсеминация със сперматозоиди от партньора или от донор, класическо ин витро оплождане, ICSI, замразяване на гамети и ембриони и др. По време на бременността, пациентката е под периодичното наблюдение на лекарите от Звеното.