Ново издателство заработи в Бургас

Aviana Publishing House си поставя за цел да предостави на читателите оригинални и преводни литературни произведения на съвременни автори

 

„Авиана” е името на ново издателство,  създадено в Бургас. Основателите му определят дейността си като мисия, а не просто бизнес. Намеренията им са амбициозни – да публикуват оригинални произведения на съвременни автори – наши и чужди.

Дебютното издание на „Авиана” е „Дъщерята на Йезид”. Нейният автор Рефик Халид Карай е турски писател, публицист и сатирик. Заради сатирата и политическите си статии е изпратен в изгнание в пет анадолски провинции, а по-късно – в Ливан и Сирия. Автор е на над трийсет книги, сред които двайсет романа и три антологии с разкази. С остротата на опозиционното перо, с чистия истанбулски турски език, с цветистото изразяване, с описателната сила и творчеството си Рефик Халид Карай е една от най-силните фигури на турската литература.

„Дъщерята на Йезид“ е първата преведена и издадена в България книга на Рефик Халид Карай. Тя е публикувана в Турция първоначално през 1939 г. Авторът разказва историята на една мистериозна любов, която започва по време на пътуване с кораб и продължава в безкрайните пустини на Сирия. Али среща съблазнителната аржентинка Зелиха, която говори кюрдски език и принадлежи към религиозното малцинство на йезидите. Сравнява я със Зенобия, кралицата на Палмира в Римска Сирия, която е начело на известния бунт срещу Римската империя. Зелиха е решена да намери място на картата за своя народ. Али е убеден да й помогне, но дали заради загриженост към йезидите или заради увлечението му към младата жена? Наистина ли е Зелиха тази,за която се представя? Ще успее ли да изтръгне тя кътче в Близкия изток и да установи автономен регион за угнетените и разселени йезиди?

Какво ще бъде следващото заглавие, което ще достигне до читателите чрез новото бургаско издателство, предстои да научим. От „Авиана” уверяват, че няма да пренебрегнат и талантливите бургаски автори.