Нова сграда в бургаския комплекс “Лазур” може да стане емблема на зелено строителство в България, считат еколози

Общинската администрация обаче не защитава върховенството на закона като не намира аргументи, с които да обясни позитивите от реализацията на частния проект

Нова сграда в бургаския  комплекс “Лазур”  може да стане емблема на зелено строителство в България, считат от Националната асоциация „Българско Черноморие“. Екологичната организация разпространи позицията си по нашумелия проект за изграждане на новата сграда в Бургас.  Според поетия от инвеститорите ангажимент това ще е първата жилищна сграда у нас, в която ще бъде осигурено захранване за електромобили на всички 150 места в подземния паркинг. Те ще се захранват с електроенергия от слънчеви панели, разположени на покривните тераси. Фотоволтаиците ще обезпечат и обслужването на общите части. Материалите, предвидени за изпълнението на строителството – от тухлите, през изолацията до стъклопакетите, са с най-висок клас за енергийна ефективност. Ландшафтният проект за озеленяване по височина на терасите предвижда модерна водоспестяваща система за напояване. Всичко това ще намали със стотици тонове изхвърлените вредни емисии във въздуха, което е жизнено важно за гр. Бургас. В случая интересите на бургазлии, община и частен инвеститор съвпадат напълно, твърдят еколозите.

Бизнес, който спазва буквата на закона. Според екоактивистите това би трябвало да бъде сред основните цели на всяко модерно общество, държава и общинска администрация. Институции, които регулират процесите и бдят над това правилата да не бъдат заобикаляни или още по-лошо – погазвани. Българската Конституция се изучава в училище и е задължение на всеки гражданин да познава законите, както и да ги спазва. Така е и за представителите на бизнеса. Изпадаме обаче в парадокс, когато за едни законите са задължителни, защото са инвеститори, а за други, които твърдят че представляват общественото мнение, правилата са формални и морални. „Всички граждани са равни пред закона.“ се казва в чл. 6, ал. 2 на Конституцията на Република България, както и че „Частната собственост е неприкосновена“ (чл. 17, ал. 3). Държавата е длъжна с действията си да гарантира спазването на тази неприкосновеност, както и чрез ресорните си институции да съблюдава спазването на законите. В случая проект за построяване на жилищна сграда в комплекс „Лазур“, Бургас на частен терен, който никога не е бил собственост на община или държава, стана обект на яростна атака от малка група хора, добре мотивирана, чийто единствен аргумент е, че сградата е твърде висока и ще закрива изгрева, който виждат от балкона си. Защо когато всички закони и правила са спазени, ресорните институции и общински власти мълчат, а не обяснят на хората аргументите, които стоят зад един такъв проект.

Общият устройствен план на Бургас позволява високото строителство в комплекс „Лазур“, в който в момента има четири 18-етажни блока. Още през 1988 г. има решение да се изгради още един, пети, 18-етажен блок, но по този план не е реализиран проект, поради липса на средства. Сега средства има. Те са частни, от страна на български инвеститор, който в рамките на 18 месеца, както е обявил пред медиите, в хода на реализацията на проекта ще създаде и нови работни места. Нещо повече!

Преди дни, в телевизионно интервю, главният архитект на София Здравко Здравков, по повод на проектите и плановете за строителство на небостъргачи и многоетажни сгради в столицата, заяви: „Ние се намираме в 21 век и не можем да избягаме от високото строителство. Моето голямо желание е да не пречат на градската среда т. е. да не претоварват съществуващата инженерна инфраструктура, да не претоварват водопровод, канал, улична мрежа…“ В случая на Бургас и проекта в комплекс „Лазур“ не само не се пречи на градската среда и не се пренатоварва ВиК инфраструктурата, а със собствени средства инвеститора изгражда нова такава. Изводът е, че за това, което в София се говори, в Бургас вече се случва. Бургаският инвеститор „СК“ ООД инвестира в изграждането и реновирането на ВиК мрежата в комплекс „Лазур“, която на практика ще бъде чисто нова и ще служи на всички жители на квартала. С построяването на новата сграда ще се изгради още една нова детска площадка, модерна и безопасна, със средства на инвеститора, която да бъде достъпна за децата на всички семейства от квартала. Над 200 автомобила няма да се паркират по тротоари или зелени площи, а ще нощуват на нов паркинг, отново построен със средства на инвеститора. Към това Бургас и конкретно комплекс „Лазур“ ще добавят и две чисто нови улици и зелени площи, без Община Бургас да инвестира нито лев от данъците на бургазлии. Сега вече можем спокойно да открием разликите между спорните проекти в София, Стара Загора и други големи градове с този в Бургас. Въпреки всички блага обаче се намериха хора, които твърдят, че говорят от името на всички бургазлии и се опитват да лишат комплекс „Лазур“ и над 1000 жители на квартала от частна инвестиция, която ще направи района модерен, достъпен, безопасен и удобен. Общинската администрация не защитава върховенството на закона като не намира аргументи, с които да обясни на бургазлии и жителите на комплекс „Лазур“, че с реализацията на този проект интересите на хора, община и бизнес съвпадат напълно.

„Това не е просто поредната сграда. Това е заявка за нов модел на строителство у нас – с отговорност към хората, общността и природата, с визия за устойчиво развитие на градската среда. Затова отношението ни към него е индикативно за зрелостта ни като общество – готови ли сме да оценим добрия пример и да подкрепим успешните практики?“,заключват еколозите.