Новата книга на Георги Господинов с премиера в Бургас на 26 юли

Срещата с автора е част от Международен филмов фестивал Бургас и ще се проведе в Гранд Хотел и СПА Приморец

 

На 26 юли (четвъртък) Бургас ще има своята среща с Георги Господинов и най-новата му книга „Всичките наши тела“. Премиерата ще се проведе в конферентна зала „Ахело“ на Гранд хотел и СПА Приморец с начален час 19:00. Събитието с вход свободен е част от Международен филмов фестивал Бургас (BIFF). Част от форума, посветен на седмото изкуство, е и прожекцията на 8’19“ – или „8 минути и деветнадесет секунди“. Филмът е създаден по шест кратки разказа отново на Георги Господинов, част от сборниците му „И други истории“ и „И всичко стана луна“. Лентата с цели шест режисьора, можете да гледате отново с вход свободен на лятна сцена „Охлюва“ от 21 часа на 27 юли. Премиерите на „Всичките наши тела“ и 8’19“ се осъществяват с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. К. Яворов“ и Гранд Хотел и СПА Приморец.

 

„Всичките наши тела“ е сборник, съдържащ свръхкратки разкази. Информация за изборът на жанр дава самият Георги Господинов, в последните страници на творбата, издадена от „Жанет 45“: „На мен тази подривност на малките истории, способността им да се изплъзват изпод игото на романа ми харесва.“ … „Има нещо драматично и заедно с това успокояващо в кратките истории… Свършват неочаквано, могат да са смешни и абсурдни, да са резки и несигурни, лични и дистанцирани едновременно. Едноминутни новели…“ … „В такива времена, като днешното, когато се говори много и напосоки като в кръчма, добрата история идва да ни даде мяра за всяка дума. И за всяка минута. Ще ми се да е така“ – завършва прощалните си думи към читателя авторът.

 

Сред най-популярните произведения на Георги Господинов са „Естествен роман“ и „Физика на тъгата.“ В свръхкратките си разкази от „Всичките наши тела“ той оставя на читателя сам да избере край – и преди това – да открие своя смисъл. В историите му пътуваме през време и пространство – за да отидем на сватба – където ни очаква възрастна дама, накипрена с автентична каска от войната, после – правим свръх-свръх кратък завой до източноевропейските зоологически градини, след тях се отбиваме в Музея на Варшавското въстание – където разпознават българите като „вие, дето въртите глава обратно на света“, виждаме „раздялата“ събрана в точно седем думи, разбираме, че август е следобедът на живота, а между „Was?” и “Ciao”, стоим само ние, самите… Останалите пътешествия, открийте сами.

 

Умелите разказвачи оставят читателя умълчан и замислен. Георги Господинов е сред тях. Не пропускайте срещата с него – от 19:00 на 26 юли в конферентна зала „Ахело“ на Гранд Хотел и СПА Приморец. Междувременно, не пропускайте и останалите събития, част от третото издание на Международен филмов фестивал Бургас (BIFF). Ще ги намерите в приложения афиш. Приятно гледане – и четене.