Николай Тишев: БСП няма да допусне български граничар, защитавал българската граница, да бъде съден в Турция

„БСП категорично няма да допусне български граничар, който е защитавал българската граница, да бъде съден в Турция“. Това заяви местният лидер на БСП-Бургас и кандидат за народен представител на „БСП за България“ Николай Тишев по повод повдигнатото обвинение на бившия граничен полицай Михаил Цонков и неговите колеги Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов. Тишев се включи в мирния протест в тяхна защита, който се състоя днес пред Съдебната палата в Бургас по покана на дядото на Цонков, който е член на БСП. В протеста участие взе и Христо Панайотов, който също е кандидат за народен представител на „БСП за България“.

Днес в Бургаския районен съд на четиримата граничари бяха връчени обвинителните актове от Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели. От тях става ясно, че Михаил Цонков е с повдигнато обвинение за умишлено убийство, а останалите трима  – за непредумишлено убийство. Те са обвинени в смъртта на турски рибар бракониер, навлязъл в наши териториални води. Случаят е от 17 април 2008 г. Прокуратурата у нас отказа да образува дело срещу Цонков и прекрати разследването година след инцидента. Мотивът е, че той е действал при самоотбрана. Сега обаче роднини на загиналия искат да съдят защитниците на българската граница.

„Не можем да допуснем намесата на Турция в българското правосъдие. Не трябва да се позволява хора, защитавали границата ни, да бъдат предадени на турски съд. Твърдо против подобна намеса сме“ – категорични бяха социалистите.

На снимката: Николай Тишев и Христо Панайотов, по покана на дядото на Михаил Цонков