Несебър разширява международните си контакти

 

Несебър прибавя към многобройните си задгранични приятели още един. Интерес към най-атрактивната ни Черноморска община проявява руският град Нижний Тагил. Първите стъпки за евентуално бъдещо сътрудничество бяха направени по времена среща между кмета на Несебър Николай Димитров и Юрий Баженов – изтъкнат общественик и представител на руския град. Те се договориха бъдещите им контакти да прераснат в обмен в различни области – търговско-икономически, научно-технически, хуманитарно-културни.
Община Несебър вече е постигнала трайни контакти с много руски градове. На нейната територия са регистрирани около 38 хил. недвижими имоти, собственост на руски граждани. 2 300 от тях живеят тук и често се посещават кмета в приемния му ден. Те търсят решение по различни проблеми, предлагат свои идеи, а общината се стреми да ги подкрепя, за да се чувствата хората спокойни, сигурни и удовлетворени от избора си да живеят тук. Местната власт оказва съдействие и на руските инвеститори, решили да вложат средства и да бъдат част от икономиката на страната ни.
Николай Димитров запозна госта с дейността на Общинския детски комплекс, който е основен организатор на фестивала „Слънце, радост, красота“. Фестивалът се организира от 15 години насам, вълнува хиляди деца от няколко континента, като голям интерес и неизменно силно участие в него имат руските групи. Община Несебър планира да запише в културния си календар още един фестивал – „Несебър, остров на изкуствата“. Неговото първо издание ще се проведе през идната година и очакванията са за засилено руско присъствие и в този форум.
Въпреки разстоянието от хиляди километри жителите на руския град очевидно проявяват интерес към Несебър. Градът се намира на 25 км. от географската граница между Европа и Азия, в долината на Тагил, от която получава името си. Основан е през 1722 година и с над 290 – годишната си история съхранява уникално историческо наследство. Той е голяма промишлена зона с множество индустриални предприятия за добив и преработка на растения, механичен и металургичен завод, фабрика за изолационни продукти и др. Тук е направен първият локомотив.
Очаква се бизнес отношенията между Несебър и Нижний Тагил да се насочат основно в сферата на недвижимите имоти, туризма и търговията.
„По всичко личи, че между нашите два града ще бъдат създадени добри взаимоотношения. Подобни връзки затвърждават международния статут на Несебър като перлата в короната на България”, каза кметът Николай Димитров.