Несебър почете светеца на лозарите

Празникът Трифон Зарезан бе тържествено отбелязан в Община Несебър. Кметът Николай Димитров и  зам. – кметът  Лазар Япаджиев бяха специални гости на Празника на младото вино в Гюльовца. В поздравителното си  слово г-н Димитров благодари за поканата да бъде гост на проявата, която селото отбелязва вече за девета година. На всички присъстващи, кметът пожела здраве, берекет, хубаво вино на трапезите и много любов. Поздрав по случай 14 февруари отправи и кметът на населеното място Жельо Желев.

Празникът в селото започна с ритуал по зарязване на лозята. В традиционния конкурс за най-добро бяло и червено вино, организиран в Гюльовца, се включиха 22 майстори на домашното вино. Награда за най-хубавото бяло вино получи Илия Никитов. Сред майсторите на червеното вино бе отличен  Стойко Адамов, който бе коронясан и за цар на виното.

За доброто настроение на празника се погрижиха детска танцова група при НЧ „Светлина“- с.Гюльовца, танцов състав „Колорит“ от гр. Св. Влас,  групата за автентичен фолклор и  танцов състав „Настроение“ към местното читалище, и гостите от групата за автентичен фолклор „Здравец“ към пенсионерския клуб в гр. Поморие.

Зарязване на лозята бе извършено и в кооперацията на Несебър. Пръв символичния жест направи кметът на общината Николай Димитров. В програмата за празника активно се включи самодейният състав „Българка“ към НЧ“Яна Лъскова -1905“, а отец Арсений от несебърския храм „Св. Успение Богородично“  благослови лозарите с пожелание за богата реколта и хубаво вино.