Несебър и Хожув обсъдиха възможността да работят заедно по eвропроект в културната сфера

Представители на администрациите на Несебър и Хожув обсъдиха възможността двете побратимени общини да  работят съвместно в бъдещ проект в областта на културата по европейски програми. Това стана ясно по време на разговор между кмета Николай Димитров  и  Малгожата Керн –  заместник-кмет по финансови въпроси, водеща официалната делегация от Полша. „Искам да приветстват тези наши срещи, които задълбочават културните ни взаимоотношения.“, с тези думи домакинът се обърна към гостите и зададе темата, върху която бе фокусиран разговорът. След това даде думата на Галина Бабева, началник-отдел „Управление на проекти по ЕФ“, за по-подробна информация.

„Европейските програми, по които има възможност да кандидатстваме заедно с вашия град, за щастие, са точно в областта, в която работим в следните направления –  представяне на нашите паметници на културата съвместно, обмен на групи от млади хора, организиране на фестивали на наша и ваша територия и всякакъв друг вид инициативи в подкрепа на културния и туристическия обмен.“, разказа Галина Бабева  и допълни, че в  момента, в който бъдат отворени съответните програми от новия програмен период 2014-2020, е добре да бъдат подготвени съвместните проекти и да се кандидатства. „С огромно удоволствие ние изявяваме готовност да работим заедно с вас по един такъв съвместен проект.“, каза в заключение тя. „Това, което ни предложихте, нас също ни интересува.“, заяви зам.-кметът на Хожув Малгожата Керн, след което прояви интерес за работата на местната администрация в тази област. Кметът информира гостите, че проектите, които са реализирани от община Несебър, са мащабни и са най-вече в инфраструктурно отношение, има и текущи, които пък целят подобряване на енергийната ефективност на няколко образователни заведения. Заместник-кметът на Хожув сподели, че в администрацията, която ръководи също има отдел, който се занимава с европейските програми, а това е предпоставка за добър синхрон при бъдещата съвместна работа. Бе обсъдена и идеята, при планираното още преди няколко месеца гостуване на Несебър в Хожув през този септември, към групата ни да се присъедини и специалист по еврофондовете, за да се обсъди по-обстойно този бъдещ съвместен проект, с който ще кандидатстват двете побратимени общини. Всъщност идеята да работят съвместно в бъдещи проекти, финансирани с евро пари, бе засегната още по време на срещата през юли месец, когато представители на Хожув бяха на посещение в Несебър във връзка с участие във фестивала „Несебър – остров на изкуствата“.

39239

В момента провеждащият се фестивал „Съзвездия в Несебър“ е причината гостите от Хожув да са тук, тъй като двете общини поддържат интензивен културен обмен. Във връзка с арт форума Малгожата Керн заяви, че много й харесва мотото на фестивала „Съзвездия в Несебър“ , което фокусира вниманието върху мира и приятелство между хората. Особено впечатлена останала, когато в първия ден на фестивала група от Украйна е изпяла полска песен на полски език. Самата тя е за първи път в Несебър, но сподели, че е впечатлена от полуострова и неговите красиви тесни улички и ще разкаже за града на ЮНЕСКО на всички свои приятели и близки. „Въпреки че съм посещавала много държави по света, България много приятно ме изненада.“, заключи тя.

За още фестивали, които са част от културния календар на Несебър,  информира гостите Николай Димитров. Той обърна повече внимание на един от тях – предстоящият в началото на септември „Несебър без граници“, който дава възможност на хора с увреждания, притежаващи талант в различна област на изкуството, да се изявят.

В края на срещата, състояла се в представителната сграда на старото кметство, градоначалникът на Несебър и зам.-кметът на Хожув си размениха представителни подаръци.

В резултат на доброто си представяне, снощи таланти от Хожув взеха престижни награди от фестивала „Съзвездия в Несебър“. Месец и половина по-рано гостуващи изпълнители от същия град – от Национален ансамбъл „ХОЖУВ”, спечелиха специалната наградата на община Несебър на второто издание на форума „Несебър- остров на изкуствата“.