Несебърска фолклорна формация „Българка“ пяха на Коледния концерт на Българската екзархия в Истанбул

По покана на директора на Българската екзархия – г-жа Кадер Хасанова  и председателя на църковното настоятелство г-н Васил Лиазе, ФФ „Българка“ при НЧ „Яна Лъскова- 1905“ изнесе коледен концерт в Истанбул. Събитието се състоя в културния салон на Екзархията и бе отправено към българската общност, живееща в най–многолюдния  турски град.

Участието си в коледния концерт нашите изпълнители превърнаха в незабравимо изживяване за всички българи, живеещи поколения наред в турския мегаполис. Там съотечествениците ни продължават да съхраняват българските традиции и обичаи и да учат децата си на християнски ценности и майчин език.

Пред изпълнения с развълнувани  и просълзени  хора салон  на Eкзархията,  нашите самодейци изнесоха четиридесетминутен концерт от автентични български народни песни и предизвикаха бурните овации и възторга на членовете на българската общност. Гост на тържеството беше и генералният консул на България в Истанбул г-н Ангел Ангелов.

При посещението си групата занесе книги със стойностна българска литература и лакомства за децата, както и жива елха, която бе посадена в двора на Екзархията.

В програмата на визитата бе включено посещение на Желязната църква – „Св. Стефан“. Пред златният иконостас на българския храм и в присъствието на развълнувани туристи от цял свят, ФФ „Българка“  изпълни няколко автентични коледни песни.