Недостигът на кадри в туризма не е от днес

Повече от 10 години огромният недостиг на квалифицирани и неквалифицирани кадри изправя туристическия бранш по морето на нокти преди откриването на летния сезон. Още през 2008 година осезаемо се усети проблемът с липсата на работната ръка, и хотелиери и ресторантьори бяха принудени да се обърнат към студенти от Русия и Молдова. Оказа се, че това не е решение. Девет години по-късно бизнесът е в положение цунг-цванг, а вносът на чужденци не е в състояние да запълни огромните пробойни в този сектор на икономиката.

Кадрите, които „произвеждат“ учебните заведения в България, не са доразвивани.  В много от случаите завършилите не са удовлетворени от заплащането и са потърсили алтернативни полета на изява и професионално развитие в Западна Европа, където заплащането е  в пъти по-високо, а цените на храната, дрехите и режийни услуги не само са изравнени с българските, но в някои държави са и по-ниски. Още при първите индикации за недостиг на работна ръка в туристическия сектор е трябвало учебните заведения, обучаващи туристически персонал, да сключват договори с фирмите в бранша – за да съхранят българския потенциал, вместо работодателите да търсят внос от страните извън Европейския съюз.

През 2017 г. недостигът на кадри в туризма е отново факт. Заради по-доброто заплащане в останалите страни от ЕС, специалистите в сферата на туризма отново напускат България за летния сезон. Следва ги и неквалифицираният персонал. Така остават много незаети места по Черноморието и това налага внасянето на хора от чужбина. Собствениците на хотели през този сезон са се ориентирали към евтината работна ръка от Молдова и Украйна.  При този вариант процедурата с визовия режим и езиковата бариера не бива да бъде подценявана. С промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност те ще трябва да сключват сезонни трудови договори, а не да разчитат на формата „студентски стажове“. Съгласно новия закон за трудовата миграция и трудовата мобилност студентите ще получат разрешение за сезонна заетост до 90 дни. Според специалисти от бранша, наетите кадри ще бъдат позиционирани на по-ниско престижни работни места.

Задълбочаващият се с всяка изминала година проблем в туристическия сектор не може да бъде решен само от бизнеса, ако липсва институционална воля и политически мерки за справяне с него. Кадровата криза в България е вече във всички сектори на икономиката и отблъсква инвеститорите. Проблемът трябва да бъде рамкиран от властта и да бъде приет мащабен план, одобрен от всички политически сили, който стриктно да се следва. В противен случай ще е налице забавяне на икономическия ръст в страната и влошаване на кредитния рейтинг на държавата.