Национален траур за жертвите в Хитрино, събираме помощи с sms

Днес почитаме паметта на 8-те жертви, загинали при взрива на влакови цистерни в Хитрино. Правителството обяви днешния ден за ден на национален траур. Цяла България изразява съпричастие към пострадалите при катастрофата и скърби за невинните жертви.

Рано сутринта в събота товарен влак дерайлира в района на гарата в селото, последва адска експлозия, която сравни околността със земята. Десетки сгради бяха разрушени, къщите останаха без прозорци, а оцелелите бяха евакуирани заради опасността от нови взривове.

Българският червен кръст започва кампания за събиране на средства в помощ на пострадалите в Хитрино.

„Всеки може да даде 1 лев с sms на тел. 1466“, съобщи по Нова тв председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.  Досега на него са пращани пари за бежанците, но сумите вече се преориентирани за Хитрино. Възстановена е и банкова сметка за помощи.  Засега БЧК разполага с достатъчно дрехи, одеала и храна да помогне на пострадалите. Има вече хора, които са готови да отворят домовете си за жителите на Хитрино, останали без покрив. По последни данни подвижната лаборатория не отчита обгазяване на района.