Научноизследователският кораб „Havila Subsea“ акостира в бургаското пристанище

Научноизследователският кораб RV „Havila Subsea“  отново акостира в бургаското пристанище във връзка с извършване на океанографска експедиция за реализацията на археологически проект Black Sea M.A.P. (Maritime Archaeology Project). Той бе швартован сутринта на 18 август на второ корабно място пред Морска гара Бургас.

Доброто сътрудничество на порта с изследователския екип по проекта Black Sea M.A.P. продължава и тази година, като в рамките на 1 месец дъното на Черно море ще бъде изследвано за археологически останки. Проектът е основан от Центъра за Морска Археология на Университета в Саутхямтън, Англия в сътрудничество на Центъра за подводна археология, България.

На 19 септември се очаква корабът да се завърне в Пристанище Бургас и да престои няколко дена, като през първия ден ще бъде отворен за посетители.

Тази година екипажът на изследователския кораб ще може да се възползва от най-новото високотехнологично въведение в Зоната за обществен достъп на порта – високоскоростен безжичен интернет. Wi-Fi мрежата е безплатна и достъпна за всички жители и гости на Бургас, избрали Морската гара за разходка,  от средата на август,.

Археологическите открития по проекта Black Sea M.A.P могат да бъдат първата стъпка и нова ниша за развитието на круизния бизнес за дестинация Бургас, както и за региона на Черно море.