Най-красивото „Лебедово езеро” гледаме в Бургас

Премиерата на грандиозния спектакъл е на 30-ти май в Бургаската опера

30-ти май ще е паметен ден за всички почитатели на балета, защото Бургаската опера ще изненада с най-красивото „Лебедово езеро”, поставяно на родна сцена. Голямата премиера ще зарадва публиката с пищни декори, приказни костюми и невероятна хореография. Магията, която ще съживи девойките-лебеди, принца и злия магьосник, е дело на въображението и таланта на най-добрите специалисти в България. Брилянтната режисура е на балетмайстора проф. Хикмет Мехмедов, който има зад гърба си над 80 представления, а костюмите са излезли изпод молива на ненадминатата Цветанка Петкова – Стойнова. Сценографията, която ще ни пренесе в кралския двор, а след това край езерото, е дело на гениалния Иван Токаджиев. Интересен детайл е, че асистент балетмайстор е примабалерината Веса Тонова, която е изпълнявала ролята на Белия лебед над 300 пъти, при това  в страни по цял свят. Сега изящната прима ще зарадва бургазлии, като отново се превъплъти в омагьосаната принцеса  Одета и в образа  на Черния лебед – Одилия. Двете роли се играят от една балерина. Идеята „Лебедово езеро” да бъде представено за първи път в морският град е на директора на Държавна опера – Бургас маестро Александър Текелиев.

За да пресъздадат най-трудната балетна класика,  солистите и трупата  на Операта тренират усилено по 8 часа на ден при желязна дисциплина.

„Ще представим една от най-красивите вариации на „Лебедово езеро”. Съхранили сме цялата драматургия и въздействие на музиката на Чайковски и едновременно с това полагаме изключително много работа по всеки детайл от хореографията. Белите сцени, които са смятани за едни от трудните в балета, ще са впечатляващи”, споделя преди премиерата Веса Тонова. Редом до персонажите на Белия и Черния ледеб ще оживеят  и тези на злия  магьосник Ротбарт, който е проклел Одета и нейните приятелки през деня да се превръщат в благородните птици, а единствено вечер да приемат човешки образ. Ролята на магьосника ще бъде изпълнена от Милен Петров . Като  принц Зигфрид, който се влюбва в Одета, забелязвайки  я  на брега на езерото, ще видим Емил Йорданов. Шутът ще бъде пресъздаден от Даниел Тичков. В представлението ще вземат участие и талантливи ученици от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.

За безсмъртната класика на Чайковски се смята, че  трябва да се гледа поне веднъж в живота. „Лебедово езеро” е прекрасен начин, по който родителите могат да въведат децата си в магията на танца. Заради приказния сюжет, увличаща  музика и костюми, балетът успява да задържи вниманието дори на най-малките зрители. Понеже произведението е преработвано през годините, краят се изпълнява по различен начин, като развръзката е или щастлива или драматична.  В един от вариантите езерото поглъща влюбените, а във втория  има happy end – Зигфрид побеждава злия магьосник и освобождава любимата си Одета от магията. Какъв ще е завършекът на „Лебедово езеро” в Бургас, можете да разберете на 30-ти май. Постановката е с начален час 19:00ч. в залата на Операта.