Най-забележитите поети на Приморско в една музикално – поетична вечер

Поетите Петко Ропотамски и Стоян Налбантов представиха свои произведения в  музикално – поетична вечер, организирана от Община Приморско и читалище „Самообразование – 1919“, по повод Дена на християнското семейство.  В нея участваха и жените от пенсионерски клуб „Морска звезда“.

 Със скромните думи: „Роден съм в Кюприя (старото име на Приморско) и съм жител на Община Приморско“, поетът  Петко Ропотамски, описа себе си пред публиката, дошла в залата на читалището на морския град, за да го уважи. Сред зрителите беше и зам. кметът на града, г-жа Захарина Неделчева, която с интерес проследи представянето на житейския и творческия път на автора на „От бряг на бряг“, Заливи – олтари“, Под сянката на гларусите“, „Живот на полуостров“, „Слънчеви ками“ и др. Бяха изрецитирани и някои от любимите стихове на твореца:

Ропотамо

Тънка си и бодра като мисъл,

Някъде дошла от древността

С райска нежност Бог те е орисал

Ропотамо – късче от света.

 

Със морето тиха, екзотична

Се прегръщаш с профил наслънчев:

Тъмноока, тъвкава, стаена

Сред шпалир от сенчеста гора.

По красива си дори от Сена,

Много по огрива и добра!

 

И вглъбена като мъдра жрица,

Зашумяла тайнствена едва.

Ти си жива странджанска царица

Със корона лъвската глава!!!

Другият поет, който взе участие в музикално-поетичната вечер бе историкът и автор на стихосбирката „Агиологични послания от Южното Българско Черноморие“- Стоян Налбантов. Той е автор и на „Петият сезон“, „Понтийски послания от Приморско“, „Стихове за Приморско – съвременна българска поезия“, „Стихове от Приморско“ и др. След представянето си Налбантов отправи поздравления към Община Приморско за опитите й да създаде благоприятна среда за живот и развитие на младите и заяви, че: „В Приморско има много духовити хора, само трябва да бъдат забелязани“.

За доброто настроение на публиката със стари градски песни се погрижиха и талантливите възпитанички на Христо Йорданов – жените от пенсионерски клуб „Морска звезда“. Те бяха силно аплодирани, а на финала всички участници бяха наградени с красиви цветя.