Над 27 000 домакинства се включиха в кампанията „Стани екогерой”

27 160 домакинства с ученици от 272 училища се включиха в кампанията на ЕКОПАК България „Стани Екогерой! Научи всички вкъщи да събират разделно!“. Тя се проведе в периода 2013 – 2016 г. в 19 български града и приключи през м. април в град Бургас.

Ползите от разделното събиране и рециклиране на отпадъците са очевидни. Всеки знае, че така те не се трупат на сметището и се връщат обратно в живота ни като ценни суровини за икономиката. Колко от нас обаче го правят? Според национално представително изследване от края на 2013 г. това са 57% от домакинствата. Именно това беше целта на кампанията – да мотивира повече хора да се включат в опазването на околната среда и кръговата икономика, с всички ползи от тава за самите нас, за града ни и за обществото като цяло.

Кампанията заложи на децата като най-отворени към промяна и към зелената идея по принцип. За да станат екогерои, те трябваше да покажат своята загриженост за околната среда и знанията си по теми, свързани с нейното опазване. След регистрация в специално създадения сайт, те, задължително заедно с друг член на семейството, трябваше да отговорят на 10 въпроса. Успелите да съберат необходимия брой точки участваха в томбола за награди както за самите тях, така и за училището, в което учат децата. Така званието „екогерой“ идваше с възможността да се спечели таблет, книга или ваучер за 50 лева за енергоспестяващи уреди, а училището с най-много екогерои получаваше мултимедиен проектор.

Кампанията получи пълна подкрепа от всички общински администрации и училищни управи в градовете, в които се проведе.

Децата се справиха чудесно като посланици на зелената идея. Само две години по-късно вече 65% от домакинствата заявиха участието си в разделното събиране (национално изследване от края на 2015 г.).

Във финалното издание на играта в град Бургас се включиха близо 2500 деца от 32 училища.

На 20 април от 13.00ч. на официалната церемония в ОУ „Елин Пелин“ – училището, чиито възпитаници участваха най-активно в надпреварата, представител на община Бургас ще връчи голямата награда на неговия директор г-жа Мария Димитрова. Г-н Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на ЕКОПАК България ще връчи таблети от индивидуалните награди на спечелилите ги млади природозащитници.