Над 200 души са минали през Спешното през уикенда

През август се очаква още по-голяма натовареност

Изключително натоварена е била работата на лекарите в Спешното отделение на МБАЛ Бургас през уикенда. Медиците са приемали средно по сто души на ден в събота и неделя. Само по време на нощното дежурство в неделя срещу понеделник през отделението са минали 40 души, съобщи зам.-началникът на Спешно отделение д-р Иван Събев.

Приемане в болница се е наложило само за една трета от потърсилите помощ. Сред тях е имало пострадали от катастрофи и сбивания, възрастни хора с хронични заболявания. Останалите са били с незначителни оплаквания, характерни за сезона – главоболия, болки в ушите, стомашно-чревни разстройства. Оказана им е нужната помощ и са освободени за домашно лечение.

„Това е много сериозна натовареност. В „Пирогов“, за двумилионна София, минават по 150 души на ден. Там имат няколко спешни зали и няколко екипа на смяна. Нашите екипи правят всичко според своите възможности. Знам, че има чакащи и недоволни от бързината, но призовавам към разбиране – с приоритет в Шокова зала винаги се обработват хората с пряка опасност за живота, а след това всички останали. Това е единственото Спешно отделение, което работи 24 часа, 7 дни в седмицата за цялата Бургаска област“, каза изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев.

Бургаското Спешно отделение е приоритетно и за Министерството на здравеопазването, което е обещало финансиране на проекта за нов Приемно-спешен комплекс. Той предвижда няколко зали, отделни входове, достатъчно чакални и лекарски кабинети, за да има по-добри условия и за лекари, и за пациенти.

От МБАЛ Бургас информират, че ако ви се наложи да търсите лекар в събота, неделя и през нощта, можете да се обърнете към дежурния кабинет на Медицински център „Св. Николай Чудотворец“. Медицинският център е собственост на болницата и има договор с повечето от личните лекари в Бургас. Той се намира в същата сграда, където е и Спешно отделение. Ако сте на почивка в Бургас и се наложи да посетите дежурния кабинет, трябва да носите здравноосигурителната си книжка.

Всички въпроси, свързани с приема в болница, можете да зададете и на дежурния на горещия телефон на МБАЛ Бургас – *7070.