Над 150 000 лв. данък спестиха в Бургас подалите онлайн декларации

Над 150 000 лева данък върху доходите спестиха 2 338 клиенти на НАП Бургас, които подадоха до 31 март 2015 г. подоходните си декларации с персонален идентификационен код (ПИК) и други 4226, които използваха електронен подпис. Това показват обобщените от началото на кампанията данни на териториалната дирекция на приходното ведомство. В сравнение с миналата година се наблюдава тенденция на чувствителен ръст на подадените чрез интернет декларации за облагане на доходите.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април, като до тогава трябва да се плати и дължимия данък. От НАП напомнят на своите клиенти, че най-лесно гражданите могат да подадат декларации с персонален идентификационен код. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента в ТД на НАП Бургас са издадени над 25 000 персонални кода на физически лица.
Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). Чрез персонален код вече може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.