Над 130 млн. лева за подобряване на градската среда по оперативна програма „Регионално развитие”

Димитър Николов: Реновираме изцяло 2 автогари и купуваме 67 нови автобуса



Кметът на Бургас, г-н Димитър Николов, определи проект „Интегриран градски транспорт на Бургас” като най-съществен и обемен за 2012. Финансирането по него идва от оперативна програма „Регионално развитие” и възлиза на 131 181 116, 83 лв. Срокът за изпълнение е три години и приключва на 26.11.2013 г.

Най-големият дял от парите, 38 480 172 лв., ще бъдат разходвани за закупуване на 67 нови нискоемисионни автобуси, 28 съчленени дизелови и 39 единични метанови. За въвеждането на система за бърз автобусен транспорт (BRT) са предвидени 26 096 639, 69 лв, а за изграждане на мрежа от велосипедни маршрути – 3 774 751 лв. Пешеходните надлези ще струват 2 835 953 лв.

Останалата част от парите е предназначена за въвеждане на приоритетна за автобусите светофарна система и на нова оптимизирана маршрутна мрежа, както и за атрактивният дизайн на централна автобусна спирка. Ще бъде изградена и въведена в експлоатация електронна билетна система и механизъм за мониторинг и контрол на обществения транспорт, чрез който пътниците ще могат да получават информация в реално време по спирките и в автобусите. Предстои строежа на дизел и метан станция, работилница и депо за нуждите на превозните средства, обслужващи градския транспорт, както и реконструкция на два автобусни терминала – разположеният непосредствено до ж.п. гарата и този в ж.к. Меден Рудник.

Целите на предвидените по проекта дейности включват създаване на по-добра и достъпна транспортна схема, превенция на задръстванията и подобряване качеството на околната среда и безопасността на транспорта.

В момента текат конкурсите за съветник по политиките на обществения транспорт и за ръководител на звеното за изпълнение на проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“ , които ще приключат в края на месеца. Списъкът с необходимата документация и изискванията можете да намерите на страницата на Общината.