Наградиха отличените в III национален литературен конкурс „И децата покоряват светове! Покажи, че можеш“ 2016

По традиция в навечерието на най-светлия празник – Коледа Център за млади таланти (създаден по идея и с подкрепата на Ф-я “Шанс за децата на България“) в Бургас чества годишнина от откриването си. На този ден децата – таланти и екипът на центъра правят равносметка за извървяния път, отбелязват новото в работата си и награждават финалистите на Националния литературен конкурс на Фондацията, имащ за цел да стимулира развитието на млади талантливи творци.

Тази година организацията на събитието осъществиха участниците в проекта „Творческо писане и приложна есеистика“, които бяха  водещи на тържеството. Празникът бе посветен на един велик български талант – големият българин, „Продавачът на мечти”, поетът, драматургът, сценаристът Валери Петров – един от онези български таланти, които са вдъхновение за малки и големи. Новото попълнение от артистични дарования към театралното студио „Малкият принц“, с ръководител бургаският режисьор Румен Велев, подготви и представи с невероятно изпълнение  „За валсът, есента и зимата“, по текстове на Валери Петров .

img_4408Събитието продължи с награждаването на финалистите от III-тия национален литературен конкурс „И децата покоряват светове! Покажи, че можеш“. Творбите на 47-те участници в конкурса бяха оценени от авторитетно жури с председател поетесата Любов Джунгурова и членове Елка Василева- журналист, писател,член на УС на писателите в Бургас, Костадинка Недялкова – учител по български език и литература, творец, Диана Саватева – журналист, Димка Ташкова – писател, Соня Георгиева, мениджър на медийна агенция. Любов Джунгурова направи подробен анализ на конкурса, на представянето на кандидатите от 24 града и две села от всички краища на България и обяви победителите.

img_4416На първо място журито класира Кристина Кирова от Бургас, на второ – Мария Андреева, също от Бургас и на трето – Александрина Найденова от с. Крива бара, област Монтана.

На финал детската вокална група „Морските кончета“ развълнува всички с изпълнение на коледни песни.  Към гостите на тържеството бе отправен призив  за участие в коледният хепънинг на креативността и благотворителния базар в подкрепа на Фондация „Артон“ България, помагаща на деца с онкологични заболявания – чрез изкуство, както и на децата от  Дом за деца със специална грижа „Вяра, надежда, любов“. Събитието ще се състои на  17 декември  от 10 часа на площад Атанас Сиреков №4. Тържеството завърши с призив „Нека всеки направи своето коледно чудо, като помогне на нуждаещи се“.

По повод 5-годишнината на Центъра Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата на България“ сподели: „Особено сме щастливи и горди, че Център за млади таланти, единствен в България, тази година стана Европейски център на таланта, като неразделна част от голямото европейско семейство на двете най-големи организации за работа с даровити деца. С това за нас се откриват нови хоризонти и възможности за усъвършенстване и изява. Задължени сме да се равняваме по най-добрите в сферата, да бъдем постоянни и отговорни, за да отговорим на високите изисквания. Всичко зависи от нас! Както прекрасно го е казал американският писател и режисьор Дейвид Линч : „Талантът е като солта на земята, можеш да го откриеш навсякъде, но най-важното е здравата работа, за да го развиеш и докажеш.“ Голяма чест за нас и признание за постигнатото е, че след номинацията ни,  трима от възпитаниците и лауреати на Фондацията бяха приети за членове на Европейската младежка платформа – Дани Караиванова (област изкуства), Димитър Опърлаков (математика и физика), Кристиян Тодоров (музика). Пожелаваме на всички благословени празници и обещаваме да продължим да подкрепяме и развиваме младите таланти на страната ни.“